Strålande – nu drivs S:t Iliansskolan av solel!

Efter några månaders planeringar är nu solcellsanläggningen på S:t Iliansskolan på plats och producerar solel för fullt. "Det här projektet är väldigt viktigt för att vi ska nå våra energimål", säger Joakim Sjödahl, energisamordnare på Enköpings kommun.

Solcellstaket beräknas stå för en sjättedel av den totala energianvändningen på S:t Iliansskolan.

Solcellstaket beräknas stå för en sjättedel av den totala energianvändningen på S:t Iliansskolan.

Foto: Alfred Skillemar

Skola och utbildning2021-10-09 08:00

Enköpings kommun har som mål att 3,4 procent av den totala elanvändingen ska komma ifrån solel till 2023. I år har de trappat upp sitt arbete för att nå den visionen. S:t Iliansskolan blir kommunens tredje byggnad som får solcellstak under 2021, och redan nu planerar man att lägga liknande takanläggningar på bland annat Bahcohallen och andra idrottshallar.

Det gamla kommunhuset blev 2014 den första byggnaden med solcellstak i Enköping. Sedan dess har ytterligare sju byggnader fått solelsplattor installerade på sina tak, bland annat Pepparrotsbadet, Korsängens förskola och Grillby förskola. När Munksundsskolan byggdes 2018 installerades solcellstaket i samband med bygget, vilket gör S:t Iliansskolan till den första grundskolan i kommunen som får det byggt i efterhand.

– I vintras började vi våra förstudier och titta närmre på lämpliga tak i området. Vi hade länge tänkt att bygga solceller på just S:t Iliansskolan så det var det vi slutligen bestämde oss för. Sedan började själva upphandlingen i mars, säger Joakim Sjödahl.

Innan själva bygget kunde gå av stapeln skulle hela taket läggas om samtidigt som vinden tilläggsisolerades. Arbetsprocessen präglades således av mycket samverkan med flera olika parter, bland annat med materialleverantörer, takläggare, entreprenörer och själva skolverksamheten. Fastighetsförvaltaren Carl-Johan Hansson och projektledaren Mathias Johansson är dock nöjda med hur arbetet gick. 

– Det har gått bättre än vad man kanske hade hoppats på i coronatider. Framför allt med materialleveranserna då allting kommer ifrån södra europa och produceras i Kina. Själva växlaren tog några veckor att få hit men i övrigt har allt flutit på bra, säger Mathias.

I skolan beräknas solcellerna stå för en sjättedel av den totala energiåtgången och under de ljusaste dagarna kommer skolans elkonsumtion helt att drivas av solelen. Utöver att detta projekt är viktigt för kommunens energimål tror Joakim även att detta kan bidra positivt till skolans undervisning kring klimat och hållbarhet.

– Det är väldigt viktigt att just intresset för de här frågorna väcks bland eleverna. Inom några veckor kommer även en monitor komma på plats där man kan följa produktionen av solel och eventuellt koppla till undervisningen.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!