Ny lag om skolbibliotek ska stoppa läskrisen

Från och med 2025 kommer det vara lag på att alla skolor ska ha bemannade skolbibliotek. Skolbibliotekarien Jenny Jönsson i Örsundsbro hoppas att skolorna inte fuskar.

Jenny Jönsson, bibliotekarie i Örsundsbro, är positiv till den nya lagen men hoppas att skolorna inte letar kryphål.

Jenny Jönsson, bibliotekarie i Örsundsbro, är positiv till den nya lagen men hoppas att skolorna inte letar kryphål.

Foto: Ellen Lewerin

Skola och utbildning2023-11-24 05:00

Från och med höstterminen 2025 kommer det vara lag på att skolbibliotek ska vara bemannade. Regeringen har gjort plats för åtgärden i budgeten och detta kompletteras med lagstiftning. Skolminister Lotta Edholm (L) menar att Sverige befinner sig i en läskris. Det håller bibliotekarien Jenny Jönsson med om, som jobbar på Örsundsbro bibliotek som även är skolbibliotek.

– Samhället är beroende av att vi kan ta till oss information, det blir bara viktigare och viktigare, så det är en demokratifråga i botten. Tänk om det blir en hel generation som inte kan hänga med i informationsflödet?

undefined
Jenny Jönsson, bibliotekarie i Örsundsbro, är positiv till den nya lagen men hoppas att skolorna inte letar kryphål.

Jenny Jönsson berättar att några av riskerna med att barn och ungdomar läser mindre är att de får svårare att klara högre studier och sålla information.

– Många tänker att läsa böcker bara är en hobby och att det kommer självklart för alla, att barnen läser böcker bara man sticker en till dem men det är inte säkert. Man måste jobba medvetet med läsning.

Inom branschen har debatten pågått i många år men nu börjar fler och fler prata om det.

– När de säger "bemannade skolbibliotek" hoppas jag att det är utbildade bibliotekarier som får rollen och inte en lärare som lägger en timme i veckan på det. Då blir det inte så stor skillnad.

undefined
"Samhället är beroende av att vi kan ta till oss information" säger Jenny Jönsson, bibliotekarie i Örsundsbro.

Ett skolbibliotek är mer än bara böcker berättar Jenny Jönsson, det är även läsfrämjande, och barnen får öva på informationssökning och källkritik.

Varför läser barn mindre?

– Det beror på många saker, jag tror att det beror mycket på konkurrensen från allt annat, som sociala medier.

Men Jenny Jönsson menar att sociala medier inte bara behöver vara negativt för ungdomars läsande. "Booktok" är en trend på mediet Tiktok där ungdomar, främst högstadieelever, rekommenderar böcker till varandra. Trenden har fått stor spridning och Jenny märker av att de författare som rekommenderas där är populära.

Räcker det här mot en läskris?

– Jag tror det är det viktigaste, men vuxna förebilder är också viktigt. Föräldrar behöver vara förebilder, läsa och visa att det är viktigt.

Tilia,9 år, och Thilise,7 år, Solblad, berättar att de har lässtund i skolan varje dag, men att de gärna skulle läsa ännu mer.

undefined
Tilia och Thilise Solblad vill gärna läsa mer.

– Jag älskar att läsa!, säger Thilise.

Tilia gillar att läsa de flesta böcker, men favoritgenren är relationer medan Thilise gillar böcker med spöken bäst. 

– Ibland vill man göra något tyst med kompisar och då läser vi tillsammans, säger Tilia.

Läsning

Ungar och medier är Sveriges största statistiska undersökning av barns medievanor och attityder till medieanvändning. Undersökningen genomförs av Statens medieråd. I årets undersökning står det att den successiva minskningen av läsning har avstannat för första gången. Andelen barn och unga som läser är fortfarande mindre än 2012 när frågan ställdes första gången, men har ökat sen 2020. Samtidigt har andelen barn och unga som själva tycker att de läser för lite ökat sedan 2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!