Årets lovskola i Enköping, sommarskola kallad, genomfördes på Bergvretenskolan under två veckor i juni.
Skolors huvudmän, i det här fallet Enköpings kommun, är skyldiga enligt skollagen att erbjuda lovskola till de elever i årskurs nio som inte blivit behöriga till gymnasiets yrkesprogram. Även elever i årskurs åtta som riskerar att inte bli behöriga får gå på lovskola.
För kommunen är lovskolan en skyldighet, men för eleverna är det frivilligt att delta.
– Vi känner en väldig stolthet över sommarskolan och upplever att det är en genomtänkt verksamhet med mycket kvalitet. Eleverna får förutsättningar att visa vad de kan. Dagarna i sommarskolan ska eleverna känna sig trygga och kunna ta till sig av kunskapen, säger Frida Johansson som är rektor på Bergvretenskolan och ansvarig för lovskolan.
30 elever i årskurs nio och 23 i årskurs åtta deltog i årets sommarskola. För niornas del kunde de få sina betyg prövade.
26 betygsprövningar genomfördes av 24 elever. Att det var fler prövningar än antalet elever förklaras med att några elever prövade upp i fler än ett ämne. Över hälften av de 24 lyckades höja sina betyg och blev behöriga till gymnasiet. Sammanlagt 14 blev behöriga: 9 till yrkesprogram och 5 till högskoleförberedande program.
Det innebär att nästan hälften, 14 av 30 deltagande nior, blev behöriga till gymnasiet. I förra årets sommarskola blev 7 av 21 deltagande nior behöriga.
I lovskolan i Enköping kan man läsa engelska, svenska, matematik, SO och NO.
– Matematik är det ämne som flest elever läser, men det är andra ämnen också, säger Frida Johansson.
Utöver Frida Johansson består ledningen för lovskolan av speciallärare Agneta Andersson, som är samordnare, och platsansvariga Susanne Lindholm.
– Lärarna som undervisar på lovskolan är handplockade från olika skolor i kommunen. Det är lärare som har bra kompetens för att möta de här eleverna.
Frida Johansson poängterar även att det inte ska ses som ett misslyckande att komma in på IM-programmet på gymnasiet. IM är det program där elever som inte är behöriga kan läsa upp betygen och komma in på yrkes- eller högskoleförberedande program.
– En del elever väljer faktiskt IM för att de ska få ett avbrott, bygga på sig kunskap och känna sig trygga i sina val framöver.
– Det är viktigt att vi alla bidrar till att ge våra barn och ungdomar en tro på sig själva och framtiden, tycker Frida Johansson