I Uppsala län finns 30 gymnasieskolor och ungefär 230 program. I rankingen över länets gymnasieskolor finns Westerlundska gymnasiet med bland de fem bästa – när det gäller ett par av programmen, nämligen naturvetenskapsprogrammet, där skolan ligger på femte plats, och teknikprogrammet som placerar skolan på fjärde plats.
– Jag tycker det är ett fint resultat på teknik och natur, men det är inte så konstigt, givet att det många gånger är studiemotiverade elever som väljer de programmen. Vi har väldigt skickliga lärare på skolan, säger Daniel Hellström, rektor på Westerlundska gymnasiet.
Rankingen baseras på en sammanställning av olika saker, som nationella provresultat, andel behöriga lärare, elevnöjdhet, andel som tar examen, snittbetyg och arbetsmarknadsutfall. Statistiken har plockats från flera myndigheter, Skolverket, Skolinspektionen och Statistiska centralbyrån.
– Examen är hårda fakta, svart på vitt. Det blir alltid lite svårt att man ska försvara siffror när man inte vet vad som döljer sig bakom svaren. Vi gör egna analyser utifrån trivsel och trygghet. Enkäten baserar sig på läsåret 2022-23, då hade vi en elev som sköts ihjäl i Stockholm och en brand i skolan, och ändå uppger våra elever att det finns en god trygghet och studiero.
Daniel Hellström ger ett gott betyg till sin skola.
– Viktigast av allt, jag är oerhört stolt att Westerlundska är en skola för hela Enköping, vi har 12 program, egentligen 15 med de anpassade programmen. 82 procent av alla Enköpings 16-åringar har valt att studera hos oss, det ska vi omfamna. Vi vill att man ska stanna och bedriva gymnasiestudier på hemmaplan. Vi är en skola för alla, och inte specialiserad bara på några program. Här går blivande rymdforskare och läkare och de som kommer att svårt att klara studier. Prio för oss är trygghet och trivsel att de ska komma till skolan, och ett bevis för trivseln är att det är 200 portioner mer mat som serveras nu, det känns bra och tryggt att äta.
Statistiken jämförs med motsvarande program på andra skolor, för att sammanställningen ska bli rättvis. Det vill säga, ekonomiprogrammen jämförs med ekonomiprogram på andra skolor och så vidare. Alla gymnasieskolor, både kommunala och fristående är med i rankingen, undantaget gymnasier som är nystartade eller av andra skäl saknar eller har för lite data.
Rankingen har gjorts av jämförelsetjänsten Ednia.