Här är alla nya skolinvesteringar – för 2,5 miljarder

Planen för nya skolbyggnader i Enköping de närmaste tio åren omfattar hela 2 535 miljoner kronor. Här är hela listan.

Lillsidanskolan ska bli klar 2026 och kosta 480,8 miljoner kronor.

Lillsidanskolan ska bli klar 2026 och kosta 480,8 miljoner kronor.

Foto: Arkitema

Skola och utbildning2023-10-19 05:00

Den här tiden på året varje år redovisas en reviderad tioårig lokalbehovsplan för Enköpings kommuns skolor och förskolor inför politikerna i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Listan över skolor och förskolor som ska byggas eller byggas om består av inte mindre än 15 projekt den här gången.

Först på tur står det pågående bygget av Westerlundska gymnasiet, som ska stå klart och tas i bruk till höstterminen 2024. 530 miljoner kronor har avsatts som ett markeringsbelopp till kommunens investeringsbudget för den nya gymnasieskolan.

Nästa skola på listan är Lillsidanskolan som stå färdig 2026. Sedan följer Örsundsbroskolan 2027.

Lillsidanskolan har passerat alla nålsögon i den kommunala beslutsprocessen och beräknas kosta 480,8 miljoner. Örsundsbroskolan är däremot bara delvis beslutad. Kommunstyrelsen har skjutit upp det slutgiltiga beslutet om att genomföra skolbygget för cirka 310 miljoner kronor.

En nyhet i årets upplaga av lokalbehovsplanen är en utbyggnad av Bergvetenskolan för 150 miljoner kronor till 2029. Dessutom planeras en renovering och kapacitetsökning av Bergvretens kök och matsal, klart 2025 till en kostnad av 17 miljoner.

undefined
Bergvretenskolan behöver byggas ut till 2029 till en kostnad på 150 miljoner kronor.

Utbyggnaden av Bergvretenskolan handlar om att ersätta dagens paviljonger med en permanent huskropp och att utöka antalet klassrum från åtta till tolv.

I dagsläget är det inte trångbott på Bergvretenskolan, enligt rektor Frida Johansson. Men skolan behöver i varje fall växa för att klara den framtida elevökningen. 

– Vi går från treparallelligt till fyrparallelligt i lägre åldrar, berättar Frida Johansson.

– Sedan ska köksdelen renoveras och då har jag tyckt att vi samtidigt ska se över matsalsplatserna. Vi får plats nu, men om vi ska bli fler elever är det naturligtvis bra att vi också ser över matsalen, förklarar hon.

Inte nog med det. Ytterligare en ny grundskola behövs i Enköpings tätort. Här blir prislappen 450 miljoner och skolan ska stå klar 2030. Det är ännu inte bestämt var i tätorten den ska byggas

Även Korsängsskolan behöver bli större. I och med att det nya gymnasiet står klart nästa år kommer Korsängen att komma över gymnasiets C-hus och kunna få det ombyggt till sina behov. 22 miljoner blir prislappen för det, klart 2025.

Dessutom är Skolstaskolan trångbodd. När en ny förskola byggs i Skolsta kan skolan ta över nuvarande förskolans lokaler och bygga om dem för 7 miljoner, klart 2028.

En av få kommunala grundskolor med tillräckligt stor kapacitet för framtidens behov är Fjärdhundraskolan. Där är situationen omvänd. I ett försök att avlasta andra skolor har kommunen infört möjligheten till omvänd skolskjuts, men bara en handfull elever har nappat på erbjudandet om att ta skolbussen från Enköping för att gå i skolan i Fjärdhundra.

Utöver alla skolor som behöver byggas och byggas om tillkommer behovet av flera nya förskolor i både Enköpings tätort och i kransorterna. 

Listan över de nya förskolorna som behöver byggas är Ripan (klar 2025), Skolsta förskola (2027), Storskogens förskola (2026), Enögla förskola (2028), förskolan Rosen i centrala Enköping (2030), Enen i sydöstra Enköping (2032), Slottet i Örsundsbro (2029).

Förskolorna kostar mellan 71 miljoner och 86 miljoner kronor styck att bygga.

Enligt lokalbehovsplanen är riskerna i fall byggena inte skulle genomföras att kommunen inte kan leva upp till lagstadgade krav om att erbjuda förskoleplats och inte heller att det fria skolvalet kan tillgodoses i Enköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!