Enköpings skolelever är tillbaka i skolorna efter julledigheten. Men några signaler om större covidutbrott eller hög frånvaro bland elever finns inte just nu, enligt Linda Lindahl, chef för utbildningsförvaltningen i Enköpings kommun.
– Det är högt smittläge i hela samhället, men inte jättemycket fall bland elever ännu. Jag har varit i kontakt med smittskyddet under onsdagen och borde ha nåtts av den informationen om så var fallet. Däremot har vi börjat få ganska hög belastning bland personalen på skolorna, och då är det både egen sjukdom och vab. Det är det vi ser just nu, säger hon till Enköpings-Posten.
Utbildningsförvaltningen har också gått upp i stabsläge och har regelbundna möten om smittoläget i kommunen – och det har också vidtagits en del åtgärder för att hålla nere smittan.
– Det är inte lämpligt att blanda elever som normalt inte träffas. Därför har vi tagit beslut om att gå över till distansundervisning i modersmål (hemspråk), efter dialog med smittskyddet. Vi har också gått över till fjärrundervisning för de elever från ett antal kransortsskolor som åker in till Enköping för undervisning i bland annat hemkunskap. Det gäller till och med den 28 januari, säger hon.
Däremot påverkas till exempel inte simundervisningen i Pepparrotsbadet.
– Den kommer inte att pausas. Där går du i din egen grupp och har bara den undervisningen. Det är också väldigt viktigt att vi får fortsätta med det, för det är svårt att ta igen. Simhallen är också duktiga på att anpassa sig utefter situationen och man träffar egentligen bara sin simlärare och inte en massa andra människor, säger Linda Lindahl.
I en intervju med Dagens Nyheter anser Lärarnas riksförbund att elever borde testats för covid-19 innan de kom tillbaka till skolorna igen, även om en sådan rekommendation inte gått ut från Folkhälsomyndigheten.
Det är inget som Enköpings kommun har funderingar på att kommunicera ut eller uppmana till.
– Det kommer vi inte att göra. Vi trycker på den information som vi gått ut tidigare med till vårdnadshavare i snart två års tid. Att vara hemma vid symtom, tvätta händerna och hålla avstånd. Det kommer vi att fortsätta att göra. Det handlar lite om att hålla i och hålla ut. Vi är noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer ihop med smittskyddet, säger Linda Lindahl.