Visionen att bygga ett kulturcentrum vid Skokloster har funnits i många år. Att det gamla Stenhuset åter tas i bruk är ett initiativ av Håbo Marknads AB tillsammans med Rebecka Enhörning, museichef på Skoklosters slott.
Syftet är att skapa en mötesplats runt besöksmålet Skokloster. Stenhuset görs nu tillgängligt för besökare, de boende och lokala föreningar, för att etablera verksamhet året runt.
”Gammelköket” med sina kraftiga takbjälkar, vackra trägolv och ljusinsläpp genom luckförsedda fönster är byggt på 1500-talet. I början av 1900-talet var här en restaurang och efter 1930 användes det av husmorsskolan.
Från den 30 september står det nu redo att tas i bruk för middagsarrangemang, föreläsningar och bokcirklar. Västra källaren från 1200-talet är nyligen invigd som ”Vinkällaren” och väntar på att välkomna besökare som vill träffas, prova vin och höra spökhistorier. Även andra rum i byggnaden öppnar upp för aktiviteter.
– Det är otroligt inspirerande att få bygga upp det här, säger Jörgen Allstedt som är projektledare för mötesplats Stenhuset.
Han har bott i Skokloster sedan 1989. Innan dess bodde han i Sigtuna och har varit egen företagare i trettio år och jobbat som projektledare inom it och näringslivet.
– Jag började min yrkesbana på Skokloster-macken 1978 och fick där intresset för Skoklosters historia och bygd.
Jörgen Allstedt är även musiker, låtskrivare och producent och har gett ut eget material och producerat åt andra artister. Därför tycker han det är extra roligt med ett kulturcentrum.
Han blev ombedd att bygga upp verksamheten i Stenhuset och började sitt arbete i januari. Han kommer att ha en central roll i planeringen av gemensamma aktiviteter med andra aktörer. Mycket handlar om att knyta folk till huset som vill vara med och utveckla verksamheten på sikt och skapa lönsamhet året runt.
Redan nu har Stenhuset fått fasta hyresgäster. Ola Skogäng och kollegan Rebecka Helmersson hyr ett av rummen. Ola Skogäng är illustratör och skriver och tecknar serien ”Theos ockulta kuriositeter”.
– Vi är här för att se vad vi kan göra för Stenhuset och få det mer levande vintertid. Nästa Theo-bok ska utspela sig på Skokloster, säger han och lovar att de inte är där för att bidra med fler spöken.
Enligt sägner är vissa rum hemsökta på Stenhuset.
I de andra rummen finns en konstnärsateljé, vävstuga och kafé.
En av de största utmaningarna är att få lönsamhet även vintertid. Därför satsar man på etablera kurser och programverksamhet med föreningslivet som pågår året runt och även uthyrning till aktörer som vill bidra till uppbyggnad av verksamheten. För besökare kommer Stenhuset att vara öppet och mer tillgängligt än tidigare.
– Vår målsättning är att även under lågsäsong hålla kafé, galleri och turistbyrån öppet.
Den första oktober tar Stenhuset över galleriet och öppnar upp med kafé och utställningar. Både etablerade konstnärer och amatörer är välkomna att ställa ut. I advent är det öppet under julmarknaden och en större musikfestival är planerad till nästa högsäsong.
– Det är en kulturbyggnad och en utmaning kan bli att klara alla happenings och aktiviteter utan att huset påverkas negativt, men jag hoppas att de som kommer hit ska ta med sig den inspiration Stenhuset ger och vilja vara med och utveckla möjligheterna här, säger Jörgen Allstedt.