Drömmar om Skokloster

Nu har några av Skoklosters slotts dolda skatter flyttats ner till entréplanet. Dit hör den förgyllda Alexanderhandskriften från 1400-talet och Wrangels familjebibel.

Bilden är ett montage. Hyveln användes till slottsbygget.

Bilden är ett montage. Hyveln användes till slottsbygget.

Foto: Helena Bonnevier Statens historiska museer

Skokloster2019-05-21 13:30

I tre års tid har en ny permanent utställning byggts i etapper på Skoklosters slott. Inför den här sommarsäsongen står utställningen slutligen klar.

– Vi har flyttat ned flera av våra praktföremål till bottenplan, vilket gör att tillgängligheten ökar och fler kan ta del av våra unika samlingar, säger museichef Rebecka Enhörning.

Några av dessa praktföremål är den förgyllda Alexanderhandskriften från 1400-talet och Wrangels familjebibel som flyttats från biblioteket till att nu visas för alla som besöker utställningen i entréplanet.

Andra rariteter som finns i den nya utställningen är Nils Brahes spanska dräkt från 1655. Det är förmodligen den enda dräkt i sitt slag som finns kvar i världen i dag.

Jord- och himmelsglober från 1600-talet och verktyg från slottsbygget visas också upp.

Skoklosters slott byggdes av Carl Gustaf Wrangel, greve och fältmarskalk. Bygget påbörjades 1654 och pågick fram till Wrangels död 1676. Det avslutades faktiskt aldrig. Vilket kan tydligt ses i den ofullbordade salen, som lämnades och bevarades som den byggarbetsplats den var för drygt 300 år sedan.

Den nya permanenta utställningen heter "Drömmar om Skokloster – mellan slagfältet och stjärnhimlen". Den öppnar den 4 juni.

Utställningsdesignen i sista etappen av utställningen har gjorts av JoAnn Tan Studios som bland annat jobbar med Nordiska Kompaniets (NK:s) skyltning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om