Skogsbranden släckt – helikoptrar vattenbombade

Under tisdagen varnas för extremt stor brandrisk i skog och mark i Enköping och kringliggande kommuner. Bland annat utbröt en brand i skogen i Hållnäs, öster om Skärplinge, där räddningstjänsten arbetade intensivt för att branden inte skulle sprida sig.

Branden är svårtillgänglig men det finns gott om räddningsresurser på plats.

Branden är svårtillgänglig men det finns gott om räddningsresurser på plats.

Foto: Utryckning Uppsala

Skärplinge2024-08-20 15:48

– Ja, det är ungefär 50 gånger 100 meter som brinner, mitt inne i skogen, sa ledningsoperatören strax efter att räddningstjänsten kommit till området. Så det är ganska svårt att komma åt eftersom området ligger 100 meter in i skogen från vägen sett.

Två helikoptrar var på plats tidigare under eftermiddagen men kunde lämna området vid 17-tiden. Strax före klockan arton var branden släckt och räddningstjänsten lämnade över övervakningen av branden till markägaren.

undefined
Två helikoptrar är på plats vid skogsbranden.

Det var en skogsarbetare som ringde in strax före klockan tretton och larmade om branden. Det ligger ingen bebyggelse i närheten av skogsområdet som fattat eld, men Åsa Sköld, räddningstjänstens ledningsoperatör menar att branden kan sprida sig.

Under tisdagen råder det extremt stor risk för brand i skog och mark i Enköping och Uppsala län. Räddningstjänsten säger att lättaste sättet att hålla sig uppdaterad på om ett eldningsförbud utfärdas – är via appen Brand ute.

undefined
Det brinner på en yta något större än en fotbollsplan.

Texten uppdateras.

Karta: Göksnåre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!