Mycket glassplitter kvar efter nattens sönderslagna busskurer

Vid busshållplatsen Ryssbo i Bredsand har en busskur blivit sönderslagen under natten. Även busshållplatsen Fregattvägen ska ha fått skador och stolpar uppdragna ur marken. Det är inte första gången busskurerna längs denna gata skadas.

Busskuren Ryssbo i Bredsand sönderslagen.

Busskuren Ryssbo i Bredsand sönderslagen.

Foto: Paulina Sörlin

Skadegörelse2024-07-08 17:00

Klockan 03 natten mot måndag mötte Lovisa Wre och hennes familj från Bredsand tre ungdomar som sprang i all världens fart ifrån en busshållplats längs Farleden. Hon fick en dålig känsla och åkte mot busshållplatsen, samtidigt som hon såg en tjej och en kille gå längs vägen. När bilen rullade förbi Ryssbo busshållplats såg familjen flera krossade rutor och krossat glas.

Busskuren på Fregattvägen ska också ha fått stolpar uppslitna och har fått beläggningsskador.

– Vi var på väg hemifrån och åkte förbi de här tre killarna som sprang. Redan då kändes det lite konstigt. Klockan är tre på natten – varför springer man?, säger Lovisa Wre.

undefined
Det var en stor mängd glassplitter på platsen.
undefined
Inte så kul att sitta här och vänta på bussen, mitt i glassplittret.
undefined
Den andra rutan som är sönderslagen i busskuren.

Det är Region Uppsala som tillhandahåller busshållplatserna för UL-traiken. Det finns totalt omkring 550 stycken inglasade väderskydd i Uppsala län. Det brukar vara en handfull busskurer som förstörs under somrarna. 

Fem väderskydd har utsatts för skadegörelse i Enköping sedan årsskiftet. Regionen ser en ökning av vandalisering under sommaren.

– Det är alltid lite mer glaskross under semesterperioden, men med tanke på hur många busskurer med glas vi har så är det få som förstörs, säger Amelie Propst, avdelningschef för Trafik och samhälle på Region Uppsala.

Det är inte första gången som busskurer längs denna gata skadas.

– Det är så synd. Vid midsommarhelgen slogs en annan busskur sönder lite längre upp på gatan. Och förra sommaren var det flera som slogs sönder. Det är så onödigt, säger Lovisa Wre, som bor i området.

undefined
Den förstörda busskuren vid Ryssbo, till höger Amelie Propst.
undefined
Glassplitter vid Ryssbo bullhålplats.

Kostnaden för att byta två glasrutor i väderskyddet ligger på omkring 9 400 kronor plus moms, uppger avdelningschefen på Region Uppsala. Det tar normalt sett 24 till 48 timmar för serviceenheten att komma ut till platsen och reparera skador på busshållplatser och väderskydd.

– Det är såklart jättetråkigt när sådant här händer. Väderskydden finns ju där för att skydda våra resenärer från till exempel regn och blåst medan de väntar på bussen, säger Amelie Propst.

Polisen har inte fått in några anmälningar från privatpersoner om händelsen. I detta fall, när det handlar om skadegörelse, så kommer Region Uppsala att upprätta en egen polisanmälan.

Busskuren Ryssbo väntas vara städad och de förstörda glasen utbytta under tisdagen.

Karta: Enköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!