Att starta visselblåsarfunktionen bestämdes i januari 2020 och upphandlades strax efter det.
Nu har tjänsten utvecklats och förra veckan meddelades regionens anställda om att möjligheten nu finns tillgänglig.
– Tanken på det här väcktes i och med metoo-rörelsen. För trots att vi anser att vi är en bra arbetsgivare så märkte vi då bland annat att uruselt beteende inte kom fram, säger regionrådet Stefan Olsson (M).
– Då tänkte vi att det var värt att testa en webbaserad visselblåsartjänst.
Tjänsten finns till för att alla inom regionens verksamhet ska kunna anmäla allvarliga oegentligheter och dessutom anonymt.
Med allvarliga oegentligheter menas till exempel ekonomisk brottslighet, korruption, säkerhetsbrister eller läckande av känslig information.
Men om tjänsten blir långvarigt återstår att se – för det är just ett test som görs under våren.
– I vissa verksamheter har det varit bra och i andra har det inte gett någonting utan bara varit överflödigt, säger Stefan Olsson.
– Vi har ett visselblåsarskydd redan i botten men det här är ett försök att tydliggöra att den här möjligheten finns. Tröskeln att anmäla ett problem blir lägre.
För fem år sedan stärktes skyddet för visselblåsare inom privat och offentlig sektor genom en ny lag. Den lagen innebär att en visselblåsare har rätt till skadestånd om hen straffas av sin arbetsgivare efter att ha larmat om brister i sin verksamhet.