Barnmorska i Enköping: Arbetsmiljön för slitsam

Debatten om barnmorskors arbetsförhållanden inom förlossningsvården har blossats upp ordentligt på sistone. Barnmorskan Maria var redan som student tveksam till att jobba inom förlossningar på grund av stressen det kan medföra.

Barnmorskan Maria menar att det ska krävas rejäla förändringar innan hon kan överväga att jobba inom förlossningsvården.

Barnmorskan Maria menar att det ska krävas rejäla förändringar innan hon kan överväga att jobba inom förlossningsvården.

Foto: Alfred Skillemar

Sjukvårdspolitik2021-11-12 18:00

I Stockholm har Danderyds sjukhus fått stänga tre förlossningsrum på grund av att 42 barnmorskor har sagt upp sig. Förra onsdagen hölls det även ett digitalt möte där 450 barnmorskor från region Stockholm deltog för att protestera mot dåliga arbetsförhållanden inom yrket. 

Evelina Holtby, som är ordförande för Uppsala Barnmorskeförbund, menar att situationen som råder nu var väntad. Samtidigt lyfter hon också fram att detta är långt ifrån ett storstadsfenomen. 

– De här problemen har pågått under så lång tid över hela Sverige. Men självklart stöttar vi deras kamp för att få till förändringar. Det är flera av oss barnmorskor på Akademiska sjukhuset som känner igen upplevelserna som de från Danderyds sjukhus beskriver.

undefined
Evelina Holtby, ordförande för Uppsala Barnmorskeförbund, menar att det även har varit dåliga arbetsvillkor på kvinnokliniken i Akademiska sjukhuset.

Förra året gjorde SCB bedömningen att det fanns en stor brist bland barnmorskor inom svensk sjukvård och att den beräknas fortsätta ända fram till 2035. Evelina Holtby tror att det kan pågå ännu längre än så om läget inte förändras.

– Från politikerhåll hör vi bara en massa målsättningar men vi behöver löften och åtgärder. För som det ser ut nu är det en ovärdig förlossningsvård i Sverige.

Maria Wallin har jobbat som barnmorska sedan 2017 och är nu på Enköpings Husläkarcentrum. Där arbetar hon med kvinnor som behöver råd eller stöd både innan och efter en graviditet. Hon jobbar således inte inom själva förlossningsvården, och enligt Maria är det ett aktivt val hon har gjort själv. Tveksamheterna började redan under hennes första studentpraktik.

– Personligen hade jag bra arbetsvillkor under min praktik på förlossningsavdelningen på Akademiska, men jag såg hur slitigt det var för många av mina kollegor och jag kände att jag inte ville jobba under de omständigheterna. Så som läget ser ut nu har jag inga planer på att jobba med förlossningar i framtiden heller.

undefined
Barnmorskan Maria menar att det ska krävas rejäla förändringar innan hon kan överväga att jobba inom förlossningsvården.

Maria upplever också att det dåliga arbetsklimatet inom förlossningsvården påverkar barnmorskornas arbete i Enköping.  

– De gravida kvinnorna som kommer hit läser ju i media vad som pågår och är oroliga över att det kanske inte finns personal till deras förlossningar eller att viktiga saker missas. Sen så har vi på sistone tagit på oss arbetsuppgifter som vi kanske inte borde, men det är ju för att de på kvinnokliniken helt enkelt inte hinner med på grund av den stora arbetsbördan.         

Enköpingsbon och studenten Nathalie Andersson är inne på sin näst sista termin på barnmorskeutbildningen på Mälardalens högskola där hon just nu har en praktik på Västmanlands sjukhus. Hon har trivts oerhört bra där, men hon berättar hon också att flera från hennes klass inte alls haft samma tur utan slängts rätt in i stressiga miljöer. Just nu håller Nathalies klass på att skriva ett öppet brev angående det rådande läget. 

– Flera av våra lärare stöttar oss i detta också vilket är jätteskönt. Det blir en stark gemenskap när alla sluts upp.

Nathalie menar att det råder en skräckblandad förtjusning när hon föreställer sig själv inom yrket i framtiden. Hon vet att det säkerligen kommer vara en fortsatt stressig arbetsmiljö – samtidigt som hon är driven till att förändra situationen.

– Jag brinner för att bli barnmorska. Även om många inte är särskilt optimistiska kring läget så hoppas man ju fortfarande på förändringar, och skulle det hända vill jag vara delaktig i det. 

Barnmorskekrisen

Bara i år har 40 procent av Danderyds sjukhus barnmorskor valt att sluta. Under förra onsdagen hölls det ett digitalt möte där 450 barnmorskor från region Stockholm protesterade mot arbetssituationen.

SCB menar att det råder en barnmorskebrist inom svensk sjukvård. Enligt siffror från Socialstyrelsen som Vårdförbundet har tagit fram har 18 procent av utbildade barnmorskor valt bort yrket.

Svenska Barnmorskeförbundet menar att detta beror på dåliga arbetsvillkor och oproportionerliga löner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!