Andreas förbättrar diagnos för hjärtinfarktpatienter

Enköpingssonen Andreas Roos är uppväxt i Fanna men arbetar idag som specialistläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. I dagarna har Andreas beviljats ett forskningsanslag från hjärt-lungfonden på 672 000 kronor.

Troponinvärden är en av tre faktorer man kollar på när man diagnosticerar en hjärtinfarkt.

Troponinvärden är en av tre faktorer man kollar på när man diagnosticerar en hjärtinfarkt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Sjukdomar och tillstånd2023-02-14 05:00

Anslaget ska användas till att forska på hur troponinvärden ska tolkas för att diagnosticera hjärtinfarkt hos patienter med akut njurskada. Roos berättar hur de olika delarna i forskningsprojektet kommer att se ut.

– I det här projektet vill jag bland annat titta på hur de här troponinproverna ska användas på bästa sätt för att hitta hjärtinfarkt hos patienter med samtidig akut njurskada. Det är en del i det här projektet. Den andra delen är att titta på dem som inte har hjärtinfarkt och akut njurskada men som ändå har förhöjda troponinvärden i blodet. Om patienterna har förhöjda värden men ändå inte har en hjärtinfarkt, vad har det för betydelse för prognosen för patienterna, säger Andreas Roos.

Andreas kommer att titta på patienter som inte uppfyller kriterierna för hjärtinfarkt trots att de har förhöjda värden och hur man använder proverna så de kommer till användning på bästa sätt för att sätta diagnosen hjärtinfarkt. Roos berättar vidare att troponinvärden är en av tre faktorer man kollar på när man diagnosticerar en hjärtinfarkt.

– Det är egentligen tre saker man kollar på. Först och främst pratar man med patienten och kollar om hen upplever de typiska symptomen på det som kallas för kärlkramp. Det andra man kollar på är EKG som kan tala för att man har en hjärtinfarkt, och det tredje är troponinprover, säger han.

Andreas Roos, Specialistläkare från Enköping.
Andreas Roos, Specialistläkare från Enköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!