Syskonförturen skiljer sig åt i Uppland

Som UNT nyligen rapporterat har högsta förvaltningsdomstolen kommit med beskedet att syskonförtur strider mot skollagen. Så här löser kommunerna frågan.

Som UNT nyligen rapporterat har högsta förvaltningsdomstolen kommit med beskedet att syskonförtur strider mot skollagen.  I Enköpings kommun kommer syskonförturen fortsättningsvis ändå att tillämpas.

Som UNT nyligen rapporterat har högsta förvaltningsdomstolen kommit med beskedet att syskonförtur strider mot skollagen. I Enköpings kommun kommer syskonförturen fortsättningsvis ändå att tillämpas.

Foto: Joel Gustafsson

Sigtuna2019-03-01 10:11

I Sigtuna kommun tillämpas syskonförtur. En förmån som kan behöva tas bort till hösten i och med högsta förvaltningsdomstolens dom. I "Riktlinjer för Skolval inför höstterminen 2019" som finns att läsa på kommunens hemsida, står det att syskonförtur gäller för elever som lever i samma familj på samma folkbokföringsadress och för biologiska syskon boende på olika adresser.

Ida Väisänen är förvaltningsjurist på Sigtuna kommun.

– Jag har inte läst domen och kan därför inte kommentera om den kommer påverka syskonförturen i kommunen. Men Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd och det har gjorts i form av slutligt beslut.

2018 fick Enköpings kommun nya riktlinjer när det gäller skolplaceringen till grundskolan. I dessa sägs att man i första hand ska utgå från placeringsområdet där man är mantalsskriven, och sedan i andra hand den relativa närheten. Om det ändå inte går att lösa och flera elever konkurrerar om samma skolplats, så träder syskonförturen in.

– Det pågår för tillfället en antagning till hösten och i den kan syskonförturen komma att tillämpas. Vår målsättning är att alltid hitta bra lösningar för alla. Utgångspunkten är den kriterieordning vi har och då kan syskonförturen bli aktuell, säger Frank Stoor, förvaltningschef på Utbildningsförvaltningen i Enköpings kommun.

Efter antagningen kommer en utvärdering av kriterierna att göras.

– Då kan det bli aktuellt med ytterligare förfiningar av dem, säger Frank Stoor.

I Älvkarleby kommun gäller främst närhetsprincipen. Om skolan inte kan ta emot alla sökande fördelas platserna utifrån en turordning med syskonförtur på tredje plats. Varken Heby, Knivsta, Östhammar eller Håbo kommun använder sig av syskonförtur.

– I Håbo kommun har vi tolkat skollagen och de förordningar som finns och ser till att alla barn bereds en plats på en kommunal grundskola. Nu när domen i högsta förvaltningsdomstolen kom, ser vi att vi tolkat skollagen rätt, säger Ewa Johansson, verksamhetschef för grundskolan i Håbo kommun.

Trots att platssituationen är ansträngd i Tierps kommun, har de så långt det är möjligt, försökt tillmötesgå de önskemål som funnits kring syskonförtur.

– Vi har lyckats lösa de situationer som uppstått och ingen har blivit utan plats på grund av att någon annan krävt en plats med hänvisning till syskonförtur. Vi följer den rättspraxis som gäller, säger Randi Graungaard, kommundirektör i Tierps kommun.

Syskonförtur

I samband med skolvalet kom besked från Högsta förvaltningsdomstolen att de inte kommer ta upp två fall av skolplaceringar som Uppsala kommun överklagat gällande skolvalet 2017.

I praktiken innebär beslutet att syskonförtur blir olagligt i hela landet.

Uppsala kommun återinförde syskonförturen inför skolvalet 2017 för elever upp till åk 3.

Vid 2017 års skolval fick 25 elever i Uppsala kommun plats på den skola de önskat med hjälp av syskonförtur.

Enligt skollagen ska eleven få plats på den skola föräldrarna önskat om det inte går ut över en annan elevs rätt att gå i en skola nära hemmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!