Ukrainare erbjuds SFI i Enköping i höst

Med start i september får ukrainska flyktingar möjlighet att lära sig svenska på SFI i Enköping.

Magnus Johansson (M) ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Enköpings kommun.

Magnus Johansson (M) ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Enköpings kommun.

Foto: Anders Jagemo

SFI2023-07-15 05:00

Det är Enköpings kommun som nyligen har fattat beslut om att Komvux i Enköping ska lära ut svenska till de ukrainska medborgare som flytt från kriget i hemlandet till Enköping. Ett uppdrag kommunen tar på stort allvar.

– Tyvärr kommer nog kriget kunna fortsätta ett tag till och då är det viktigt att alla som kommer till Sverige kan integreras och komma ut på arbetsmarknaden. Språket är den viktigaste orsaken att hamna i ett utanförskap, därför är det viktigt att vi nu ger möjlighet till språkutbildning för de ukrainare som finns i vår kommun, skriver utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Magnus Johansson (M) i ett mejl till Enköpings-Posten. 

I dag finns cirka 90 ukrainare i kommunen varav 58 är vuxna, flera av dem har uttryckt ett intresse att lära sig det svenska språket. Komvux har kapacitet att undervisa 30 ukrainare som i höst kommer att få 18 lektionstimmar i veckan mellan september och december. 

Sfi-undervisningen beräknas kosta 255 000 kronor, en kostnad som inte ryms inom Enköpings kommuns redan ansträngda budget. För att ha råd med utbildningen planerar därför kommunen att ansöka om att få ta del av de 100 miljoner kronor i statsbidrag som regeringen planerar att ge kommunerna under hösten. Huruvida sfi-undervisningen förlängs efter årsskiftet är ännu inte klart. 

– Allt beror på hur mycket staten skjuter till ekonomiskt och vilket behov som finns. Några beslut eller inriktningar för framtiden finns inte idag, skriver Magnus Johansson (M).

Sfi i Sverige

Svenska för invandrare är en kommunal vuxenutbildning som ska ge invandrare i Sverige grundläggande kunskaper i svenska språket. För att ha rätt till utbildningen ska man vara bosatt i Sverige och ha fyllt 16 år. De som inte är bosatta i landet har i vanliga fall inte rätt till undervisningen men i juni införde regeringen ett undantag för de flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet och är i landet på ett temporärt uppehållstillstånd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!