Metoo ökade inte anmälningar om sexofredanden i Uppsala län

Det har inte blivit fler anmälningar om sexofredanden i Uppsala län efter metoo-diskussionen. ”Lite förvånande”, tycker Anders Östlund, kriminolog vid region Mitt.

Anders Östlund. Kriminolog vid polisregion Mitt.

Anders Östlund. Kriminolog vid polisregion Mitt.

Foto: Privat

Sexuella ofredanden2017-12-27 15:00

Debatten om sexuella ofredanden startade i mitten av oktober i samband med att metoo lanserades och har pågått intensivt sedan dess.

Trots kampanjens stora genomslag ser den inte ut att ha resulterat i fler polisanmälningar under november månad i Uppsala län. Tvärtom fick polisen in åtta färre anmälningar om sexuella ofredanden jämfört med november i fjol.

– Det är lite förvånande med tanke på att diskussionen om metoo och sexuella ofredanden nått alla delar av samhället, säger Anders Östlund, kriminolog och chef för verksamhetsutveckling vid polisregion Mitt.

– En förklaring till att antalet anmälningar inte ökat kan vara att det är lättare att skriva under ett upprop än att göra en polisanmälan. Men det är möjligt att det kommer att göras fler anmälningar framöver.

Kan man inte tvärtom förvänta sig att debatten får en del män att sluta tafsa och att det därmed blir färre anmälningar om sexuella ofredanden?

– Metoo-kampanjen har till stor del handlat om sextrakasserier på arbetsplatser och troligen kommer mäns beteende på jobbet att förändras, säger Anders Östlund.

Han framhåller att flera av metoo-uppropen kommit från specifika yrkesgrupper med ofta välutbildade personer. I de ärenden som lyfts fram i media har det i allmänhet funnits en för offret gärningsman. Anders Östlund påpekar att uppropen hittills inte kommit från den breda allmänheten där kvinnor kan ha utsatts till exempel av en anonym gärningsman i en folkmassa.

Av detta drar Anders Östlund slutsatsen att sextrakasserier exempelvis på krogen kanske inte minskar lika mycket som på arbetsplatser. Dessutom tror han att det inte blir så många anmälningar om tafsande på jobbet eftersom det är ett stort steg att anmäla en kollega eller en chef.

– Men det här är givetvis bara spekulationer från min sida, betonar han.

För anmälningar av såväl våldtäkter som sexuella ofredanden har det skett en uppgång sedan 2015 i riket som helhet. Anders Östlund konstaterar att den ökning av anmälda sexofredanden som kom 2015 kan hänga samman med att en debatt om tafsande på festivaler då tog fart.

I linje med sitt tidigare resonemang anser han att en diskussion om sexofredanden på festivaler kan resultera i fler anmälningar eftersom det är en lägre tröskel att anmäla någon i ett folkhav än en person som man har en relation till.

Sextrakasserier

Inflödet av anmälningarna har planat ut.

Antalet polisanmälningar om sexuella ofredanden ­under januari–november:

Uppsala län

2015: 290 stycken

2016: 355

2017: 338

Riket

2015: 7 956 stycken

2016: 9 873

2017: 9 689

Källa: region Mitt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om