I Uppsala län finns 75 lodjur.
Ett av dem har obrydd gått in i tättbebyggt område i Örsundsbro, två mil nordost om Enköping.
Annica Hall berättar om sitt möte med lodjuret i söndags:
– Jag stod på altanen och hade ögonkontakt med lodjuret när det närmade sig. Efter ett tag, när det inte stannade, började jag skrika och viftade. Men det brydde sig inte, slutade inte gå emot mig. Som tur var det en höjdskillnad när det kom fram. Lodjuret var bara två meter ifrån mig och brydde sig inte om grannens hund som skällde inifrån heller.
Hon berättar att hon sen tog upp mobilen för att filma, men när hon samtidigt skulle se till att grannens katt blev säker i hennes famn – så måste hon ha tryckt på fel knapp.
– Men min man filmade tidigare på håll när det kom ut från en grannes tomt och ut på gatan för att sen fortsätta in på nästa tomt.
Hur såg lodjuret ut?
– Det såg sjukligt ut. Min gissning är att det inte är friskt. Därav att jag blev så rädd också. Det känns otäckt att det känns så oberäkneligt och inte bryr sig om att jag gormade och skrek. Det jag menar med sjukt behöver inte betyda anemi eller annat, utan sjukligt beteende och extremt undernärd. Ett normalt lodjur borde sprungit till skogs. Höftkulorna stack ut, matt och tufsig päls och tom blick.
En halvtimme senare såg grannen lodjuret på en annan uppfart där det gick in i carporten. Runt knuten brukar grannen ha barnvagn med barn sovandes i.
Hos en annan granne gick det stora kattdjuret rakt in i trädgården:
– Det knatade in på tomten i söndags, där grannen satt, och vände sig mot honom. Han reste sig för att gå in och då gick lodjuret mot skogen.
Annica Hall har skogsområde på ena sidan av sitt bostadsområde. Och de vill gärna ha skrämselutrustning vid skogen, där djuret kommit ner mot husen vid minst tre olika tillfällen.
– Jag vill att vi ska få hjälp så vi vågar släppa ut katterna igen. För är det samma lodjur som i Säva som är hungrigt och lärt sig gå på tamdjur eller har ett sjukligt beteende, då måste vi få hjälp. Min dotter får inte gå ensam genom skogen till sin kompis nu.
Annica Hall och hennes granne har varit i kontakt med polisen ett flertal gånger, och en viltvårdare ringde upp. Men sedan har det inte hänt så mycket, trots att de berättat om sin oro över att det kan vara fara för tamdjur och barn.
Kan de gå till attack?
– Jag har full förståelse för att människor känner oro. Men det är ganska osannolikt att ett lodjur går till attack, säger Nathalie Kindbladh, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Uppsala län.
Hon menar att det rätta sättet att agera i ett möte med lodjur är att skrika och vifta:
– Man måste tidigt visa för lodjuret att det har inget här att göra, det är på fel plats och hör inte hemma i tättbebyggt område.
Nathalie Kindbladh berättar att utan anmälningar om observationer kan Länsstyrelsen inte agera.
– Helst ska alla som sett lodjuret registrera det på Skandobs och även sända foton om möjligt. Men stå inte tyst och filma – meddela lodjuret högljutt att det är på fel plats.
Polisen region Mitt säger att de fått in flera samtal om lodjuret i Örsundsbro:
– Polisen kan inte agera och åka ut och avliva det. Vi kan informera markägare och jägare i området. Men vi har sagt att de som sett lodjuret och känner oro ska höra av sig till Länsstyrelsen. Visserligen finns det paragrafer om hur djur som är skadat och lider eller är en akut fara kan avlivas. Men detta bedöms som ett ärende för Länsstyrelsen just nu, säger Tobias Ahlén Svalbro, presstalesperson.
Nyligen blev ett lodjur omtalat efter att fem katter blev ihjälbitna mellan Uppsala och Enköping.
– Vi på Länstyrelsen kan inte bekräfta att de katterna blev ihjälbitna av just lodjur. Men vi vet att det rört sig ett lodjur i området. Det är ingen omöjlighet att det är samma lodjur som nu synts i Örsundsbro.
En naturbevakare från Länsstyrelsen satte förra veckan upp ljudskrämsel i området där de fem tamkatterna dött, som en metod för att försöka hålla lodjuren borta. Det är en av de åtgärder som Länsstyrelsen kan vidta för att skydda husdjur och minska risken för lodjursattacker.
– Men i tätbebyggt område går det inte. Det är rörelsedetektorer som sätter igång starkt blinkande ljus och väldigt högt ljud, så det skulle störa de boende i så fall. Bättre i så fall att ha radion på högt utanför huset och hänga upp speglar, säger Nathalie Kindbladh på Länsstyrelsen.