Flera av krögarna som har restauranger eller andra livsmedelsinrättningar i Enköping har starka synpunkter på kommunens livsmedelsinspektioner. Det gäller framför allt antalet timmar som faktureras.
– De var ute hos mig i 45 minuter, och jag fick en faktura på sju timmar. Samma sak tog sex timmar förra året. Det är schabloner på olika saker, förberedelse, efterarbete och annat, och så tillkommer administrativ tid på det. Då kan man undra vad det andra är, om det inte är administrativt, säger Gianni Montin, som driver Broby gård.
Han är inte ensam om att ifrågasätta fakturan från kommunen. Fabian Flink på Brödboden har gått så långt att han överklagat till Förvaltningsrätten.
– Jag är nog först i Sverige med att dra upp frågan i rätten. Det som är otäckt är när det inte finns konkurrens, är att kommunen har monopol och kan ta vilket pris de vill men inte behöver leverera kvalitet. Jag får en Nordkoreakänsla av det här. Jag har varit med om att en inspektör hotat med att "hitta fler brister" om vi inte skulle vara överens, säger han.
Från och med i år efterdebiterar Enköpings kommunen inspektionerna.
– Utgångspunkten till förändringen var positiv, eftersom vi tidigare har fått betala årligen, oavsett om det gjorts kontroll eller inte. Nu ska man efterdebitera det som är rimligt och betala för faktiska tiden, man ska betala för det man får. Men om det inte finns anmärkningar bakåt, det inte finns något att läsa in, och man inte får några anmärkningar, så var kommer timmarna från, säger Fabian Flink, på Fabian Flinks brödbod.
I Enköping är timavgiften är för närvarande 1 719 kronor per timme. En uppföljande kontroll faktureras 1 797 kronor per timme.
– Om man jämför med andra kommuner i närheten, så är det dyrast i Enköping. Inspektörerna själva har sagt att de skäms för att det är så dyrt, enligt Gianni Montin.
Krögarna säger att de känner sig motarbetade och att de uppfattar inspektionerna som godtyckliga och ibland sker på inspektörernas fritid. Flera krögare vittnar om att inspektörer kan komma in på sin egen lunch, eller efter sin arbetsdag, och börja kontrollera.
–Det ska de väl inte hålla på med när de inte jobbar, säger Priscilla Mella, på Caliente tapasbar.
Flera av krögarna hävdar att inspektörer "attackerar gäster" så att det blir obehagligt för dem. De ger exempel på att inspektörer har haft synpunkter på att gäster halsar öl för fort och ifrågasätter gästers nykterhet. Krögarna anser att inspektionerna ofta är baserade på rena tyckanden, som de menar inte ingår i inspektörernas uppdrag, jämfört med fakta.
– En inspektör var inne på Företagsmässan och tyckte att jag hade för lite alkoholfritt vin att välja på. Jag hade Ramlösa, alkoholfri öl och bubbel men hon tyckte att jag skulle ha alkoholfritt vin på hyllan även om ingen dricker det, säger Helen Boman Ståhl på Ice sportbar.
Att som restaurangägare gå ut och kritisera kommunen offentlig är inte helt självklart. Särskilt inte om man innehar utskänkningstillstånd. Men krögarna säger att det är många som har liknande upplevelser.
– Det finns en viss nervositet, man är rädd för hämnd från kommunens sida, att det blir en backlash när det kommer till utskänkningstillståndet, säger Anders Thool på Players.