Grekiska tar över Hamnmagasinen: "En dröm blir sann"

Restaurang Hamnmagasinen har en ny ägare. Mousa Eliya, som också driver Grekiska, tar över företaget och öppnar i november.

Mousa Eliya tar över Hamnmagasinen

Mousa Eliya tar över Hamnmagasinen

Foto: Bengt Johansson

Restaurang2023-10-23 14:00

Samma ägare – olika sorters restaurang.

Det är Mousa Eliya noga med att påpeka.

– Här i hamnen ska vi ha mycket fisk och skaldjur, säger han.

Affären har varit på gång länge. Han och förra ägaren pratade om det redan i somras.

– Men han ville driva det hela sommarsäsongen och sedan göra bokslut, berättar Mousa Eliya.

Han visar runt utomhus och inomhus, pekar hur han tänkt att glasa in hela uteserveringen så det ska vara möjligt att ha öppet längre in på hösten.

Ansökningar om olika tillstånd är inlämnade och nu ska bland andra Upplandsmuseet säga sitt, det är särskilt rigorösa regler kring den mycket speciella byggnad som hamnmagasinen är.

Mousa Eliya hoppas också kunna ha ett extra kök utanför, i en container.

– Vi har ansökt och hoppas få bra svar, säger han.

Hamnmagasinen öppnar 17 november för julbord. När julborden är över stänger de och öppnar igen i vår, troligen i april.

Han tar över verksamheten, några anställda blir kvar, men han kommer också att anställa flera. 

– Vi kommer att vara omkring femton personer här, säger han.

Hur mycket har du betalat?

– Hemligt, säger han med ett skratt.

Varför ville du till hamnen?

– Jag har alltid drömt om att ha en restaurang vid vattnet och nu blir den drömmen sann. Jag gillar att fiska och vara vid vattnet.

Han planerar att ha trubadurmusik varje vecka och något större musikevenemang en gång i månaden.

Han har tagit över hela byggnaden, men använder inte hela. En del är uthyrd till Lars Hellstens retrobutik och i andra änden finns ett lager han inte använder.

– Men presentbod och glassbod blir kvar.

Totalt är det 600 kvadratmeter inomhus och 400 utomhus, enligt Mousa Eliya.

Han visar övervåningen och berättar hur han tänkt med julborden, med servering både uppe och nere.

Klassisk fråga men – hur känns det?

– Det är en fantastisk känsla att det är klart, det här är min dröm – men det är lite tufft också, mycket att göra.

Orkar du?

– Jadå, jag är ung, säger han med ett skratt. (Han är 36 år).

Fast allvarligt, det är mycket jobb?

– Jag vet, men jag tycker om Enköping och vill gärna göra ännu mer. 

Precis som tidigare kommer Hamnmagasinen att vara stängda på vintern, med undantag för julbordet, sedan öppet under vår och sommar.

– Vi stänger när det blir höst och för kallt, oktober kanske.

Byggnaden saknar uppvärmning. Ett litet problem när man ska ha öppet i december, kanske?

– Nej, vi ska ha byggfläktar som värmer upp innan gästerna kommer, det är inga problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!