Bagarna står redo för din nyårspizza

Internationella pizzadagen, även känd som nyårsdagen, infinner sig den 1 januari varje år. För pizzeriorna i Enköping betyder invånarnas hunger efter den perfekta bakismaten årets körigaste dag.

Azhi Rahim driver Grillby Pizzeria.

Azhi Rahim driver Grillby Pizzeria.

Foto: Andreas Segersköld

Restaurang2023-01-01 05:00

När det nya året infaller är det många som firar med en festlig kväll med god dryck. När årets första dag gryr är det många runt om i landet, inte minst i Enköping, som vaknar upp med en kropp som är något i obalans. Många kurerar sig med ytterligare sömn och en dag i soffan utan några större dagsverken.

Men även en sån dag måste man få i sig näring. Då är det mer regel än undantag att Enköpingsbon söker sig till en av de lokala pizzeriorna för att få i sig årets första kalorier.

Enköpings pizzerior är redo för Nyårsdagen, eller internationella pizzadagen, som den också kallas.

EP har pratat med ett antal pizzerior i kommunen för att komma fram till vilka pizzor som är Enköpingsbornas favorit på bakismenyn.

Bland de tillfrågade pizzeriorna är kebabpizza de vanligaste beställningarna på menyn. Men Pizzeria tullen sticker ut, de har utöver kebabpizzan, lite fler udda föremål som i regel är populärare än andra.

– Det är mycket kebabpizzor, kebabrulle, plankstekspizza och vulkanpizza. Vi är ett speciellt ställe, det är som idag på lunchen då beställde några gäster en en-meters kebabrulle, säger Zohir "Simon" Kachoq på Pizzeria tullen.

Men enligt Zohir Kachoq är nyårsdagen inte något extraordinärt för hans restaurang, han menar att det är högt tryck på beställningarna året om.

– Det är som vanligt. Folk kommer och hämtar, jag har inte utkörning, säger Zohir Kachoq på Pizzeria tullen.

På Karavan så berättar de att nyårsdagen är årets stora arbetsdag. Där förbereder de för att servera upp till 1000 Enköpingsbor som försöker bota sin betongkeps dagen efter ett lyckat nyårsfirande.

– Det är den bästa dagen på hela året vi förbereder 700 pizzor plus sallader och kebaber. Vi hoppas få in 1000 kunder på nyårsdagen. Förra året gjorde vi mellan 600 och 650 pizzor, säger en ur personalen på Karavan och fortsätter:

– En vanlig fredag är det cirka 400 rätter som vi serverar, men det beror på ifall det är löningshelg eller inte.

Här är de populäraste pizzorna hos de tillfrågade Restaurangerna: 

Pizzeria Tullen: kebabpizza, kebabrulle, plankstekspizza eller vulkanpizza

Pizzeria Drottningen: Vesuvio eller Kebabpizza

Misto Uno: Kebabpizza

Astas vedugn: Valentio eller Ciao Ciao

Restaurang Natti: Kebabpizza

Fanna-krogen: Fanna kebabpizza 

Karavan pizzeria: Ciao ciao 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!