Tidigare i år såg Håbo kommun över sina riktlinjer för reseersättning. Kommunen beslutade då att reseersättning inte skulle beviljas de som inte fyllt 16 år eller asylsökande, trots att de tidigare fått samma ersättning som andra elever. Detta eftersom eleverna enligt lag inte har rätt till reseersättning från kommunen förrän de har rätt till studiehjälp, vilket de har först det första kvartalet efter att de fyller 16 år. Det betyder att en elev som fyller år under det sista kvartalet på året inte får rätt till reseersättning förrän januari året efter.
– Vi har skrivit till departementet om det här men inte fått något svar, vi tycker ju att det ska vara utbildning och inte ålder som ska styra, säger Lennart Carlsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden på Håbo kommun.
Beslutet att inte erbjuda reseersättning har överklagats till förvaltningsrätten två gånger. I båda fallen har förvaltningsrätten valt att avslå överklagandet.
I fallen har rätten gjort en laglighetsprövning, något som innebär att de inte prövar beslutets skälighet eller lämplighet, utan endast om det strider mot lagen. Förvaltningsrätten har i domarna klargjort att lagen ser ut som den gör, och att kommunen därför inte gjort något fel när de inte erbjudit reseersättning.
– Jag förstod ju egentligen från början att jag inte skulle få rätt, men jag ville opponera mig. Det är vansinnigt att man inte får ersättning bara för att man fyller år sent på året, säger mamman Åse som står bakom ett av överklagandena.
Hon förstår inte hur beslutsfattarna kan ta ett beslut som kan göra att vissa elever inte kan ta sig till skolan, bara på grund av när de fyller år.
– Det här slår ju hårt för många, speciellt ensamstående, säger hon.
Kommunen uppger att de just nu arbetar för att försöka lösa situatuonen, och säkra resersättning till alla gymnasieelever. Oavsett när de fyller år.
– Jag vill uppmana alla att söka ersättning och överklaga om man får nej, får man ett nej på överklagan så överklaga igen, det är så vi kan få till ett riktigt beslut, säger Lennart Carlsson.
Han uppmanar också föräldrar att spara kvitton så att kommunen kan ersätta dem i efterhand, om ett framtida beslut tillåter det.