Så blir Wallinska efter renoveringen

Renoveringen av Wallinska gården är så gott som klar. EP får en smygtitt i "Lilla stugan" från 1884, som var fallfärdig men fått ett rejält ansiktslyft.

Lars Karlsson i "Lilla stugan" på Wallinska gården. Det lilla huset mot Kryddgårdsgatan var i stort sett fallfärdig innan renoveringen satte igång. Nu är det återställt till originalskick.

Lars Karlsson i "Lilla stugan" på Wallinska gården. Det lilla huset mot Kryddgårdsgatan var i stort sett fallfärdig innan renoveringen satte igång. Nu är det återställt till originalskick.

Foto: Fredrik Dahlström

Renovering & restaurering2023-02-12 05:00

För tre år sedan såg det mörkt ut för Wallinska gården. När renoveringen drog igång visade det sig att av väggstockarna i huset mot Kryddgårdsgatan hade ruttnat under putsen. Rötan kom från marknivå och spred sig långt upp i väggarna.

– Svårast var att hitta en bra firma som kunde byta timret. De fick lyfta upp huset och frigöra allt ruttet för att byta ut det mot nytt, säger Lars Karlsson, kommunens projektledare för renoveringen.

undefined
Före: Väggarna i Wallinska gården öppnades var i värre skick än väntat. Bilden är från oktober 2020.

Renoveringen tog betydligt längre tid än planerat. Men när Enköpings-Posten nu besöker Wallinska gården är scenförändringen total. De murkna stockarna i Lilla stugan ersattes av nya och fick ny puts i gul originalfärg. Golven är nylagda, liksom panelen. De vita listerna har ny färg och väggarna i husen är nytapetserade i enhetliga tapeter. 

– Jag letade lite tapet och då tyckte jag att den här passar väldigt bra. Det är en sekelskiftestapet från 1800–1900, säger Lars Karlsson. 

undefined
Efter: nu har de nytimrade väggarna fått puts. Huset mår bra igen.

Renoveringen har faktiskt blivit billigare än de beräknade tre miljoner kronorna.

– Allt som allt har det kostat närmare 1,5 miljoner kronor för hela gården. Det kommer nog landa runt 2 miljoner.  

Huset mot Kryddgårdsgatan var i fallfärdigt innan renoveringen. Nu är det och gårdshuset från 1901 återställt till originalskick. En viktig del av Enköpings kulturarv är därmed räddad. Den sista 1800-talsgården i centrala Enköping. En påminnelse om den lilla trästaden Enköping, fylld av små gårdar med gröna täppor innan mycket revs under 1960-talet. 

– Jag är antiknörd och tycker att det här är kul. Vi ska försöka bevara så mycket som möjligt. Vi plockade till exempel ut material för tio miljoner ur kommunhuset och återanvände i andra fastigheter. De här radiatorerna är från Hummelsta gamla förskola. Kan man återanvända blir det billigare och lättare att hålla budgeten.

undefined
"Ingenting är rakt i den här kåken och det tycker jag är lite häftigt", säger Lars Karlsson.

Nu återstår egentligen bara detaljer på Wallinska gården. Vindskivor och ett skärmtak ska på plats. Marken ska snyggas till. Till sommaren ska renoveringen av gården vara helt klar. Sedan kan Enköpings Stads Hembygdsförening och Jan Fridegårdssällskapet flytta tillbaka till lokalerna.

– Jag är ganska nöjd faktiskt. Det är kul med sådana här gamla byggnader. Nästa projekt är gamla tingshuset, det ska igång i höst. Där håller sandstenen kring fönstren på att vittra sönder. Det blir ett väldigt svårt jobb, säger Lars Karlsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!