Trångbodda Mariadöttrar i Vallby jublar över bygglov

Mariadöttrarna har blivit fler och är trångbodda. Men nu har kommunen beviljat bygglov för ett nytt hus, trots att tomten ligger på jordbruksmark. Klosterlivet i Vallby bedöms vara ett väsentligt samhällsintresse och därför har det gjorts ett undantag.

Här ska det nya huset med fem sovrum och gemensamma utrymmen ligga. I dagsläget är Mariadöttrarna 18 systrar i åldrarna runt 30 upp till 88 år.

Här ska det nya huset med fem sovrum och gemensamma utrymmen ligga. I dagsläget är Mariadöttrarna 18 systrar i åldrarna runt 30 upp till 88 år.

Foto: Johanna Gadd

Religion och tro2021-04-25 20:01
undefined
Här ska det nya huset med fem sovrum och gemensamma utrymmen ligga. I dagsläget är Mariadöttrarna 18 systrar i åldrarna runt 30 upp till 88 år.

Mariadöttrarna i Vallby utanför Enköping har även funnits i södra Sverige och i Danmark. Sedan några år har rörelsen samlats i Vallby och fått familjen där att växa till 18 systrar. De två bostadshusen intill kyrkan räcker inte till eftersom de också vill ha utrymme för att bli ännu fler. Det berättar systrarna Agnes, Andrea, Clara, Anna och Helena vid ett samtal med Enköpings-Posten under ett spirande päronträd i klosterbostadens trädgård. 

– Det måste alltid finnas plats för den som får kallelsen att leva med oss, säger syster Clara. Minnet av det första mötet med Mariadöttrarna är levande hos dem alla. Det var en starkt drabbande upplevelse av kärlek som de vill dela med sig av.

undefined
Systrarna Andrea, Anna, Helena, Agnes och Clara vill göra plats för nya systrar.

Att hjälpa andra kvinnor är en viktig del av deras gärning, även om den begränsats under pandemin. Här har kvinnor kunnat få andligt stöd med samtal och vila i gemenskapen. De välkomnar också studiebesök.

De blåklädda systrarna är välbekanta bland Enköpingsborna, många kallar dem nunnor. Men det finns en skillnad. En nunna har lämnat det världsliga bakom sig och lever i en avgränsad klostergemenskap. 

– Vi lever ett klosterliv som systrar mitt i världen. Vårt hem är öppet, säger syster Helena.  

undefined
Vallby kyrka

Visionen om ett nytt hus har krävt en hel del engagemang. Systrarna tar alla viktiga beslut gemensamt och det kan ta tid. 

– Om det finns konflikter och vi inte är ense så får vi hålla på tills vi blir det, säger syster Helena. Slutresultatet kan bli större än var och en av oss, något som alla känner sig trygga med.

undefined
Husets ursprungliga placering visade sig vara på en kommunal vattenledning så nämnden sa nej till bygglov. Systrarna utökade då markköpet, husets placering flyttades och bygglovet beviljades.

När bygglovsansökan väl var inskickad tog det stopp. Eftersom tomtmarken består av odlingsbar jordbruksmark är det inte tillåtet att bygga där. Men efter en del justeringar bestämde Miljö- och byggnadsnämnden att göra ett undantag, berättar nämndens ordförande Jan Fredriksson. 

– Att Mariadöttrarna på andra håll samlats i Enköpings kommun är väldigt positivt, byn växer. Vi ser deras verksamhet som ett väsentligt samhällsintresse och kan därmed göra ett avsteg från detaljplanens krav.

Beskedet på onsdagen gjorde systrarna jublande glada. I bygglovsansökan uttryckte de sin tillit till Gud och nu är den beviljad. Det är bara att sätta igång.     

undefined
Mariadöttrarna grundades av Paulina Mariadotter. 1958 blev de ett synligt systerskap med livslånga löften och en blå dräkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!