Projektet med kliniska introduktionstjänster, KIT, startade 1 mars med att de fem läkare som antagits gick en första introduktionsvecka på KTC, det kliniska träningscentrumet på Akademiska sjukhuset. Programmet för KIT består till 20 procent av teoretiska kurser som genomförs på KTC, resten av tiden delas mellan handledd tjänstgöring på vårdcentraler och på lasarettet i Enköping.
Det är vårdcentralerna i Flogsta och Knivsta som berett en plats vardera för de utlandsutbildade läkarna, och i Flogsta kommer Khalid Hagos att finnas de kommande fyra månaderna. Han flyttade till Sverige som 16-åring och hann arbeta både som vårdbiträde och undersköterska i Sverige innan han gick läkarutbildningen i Ungern.
I Ungern omfattar läkarutbildningen sex års undervisning och klinisk träning ingår men inte i samma omfattning som den 18 månader långa AT-tjänstgöring som krävs för att få legitimation efter svensk läkarexamen. Läkarutbildningar och -legitimationer i många EU-länder godkänns i Sverige utan krav på AT-tjänstgöring, men sedan ett år tillbaka krävs ett godkänt prov i svenska språket.
– Provet i svenska är svårt, och det var flera som gjorde det samtidigt som jag men som inte klarade det. För mig gick det bra och jag har nu även svensk läkarlegitimation, säger Khalid Hagos.
Även om han redan har en svensk legitimation, goda kunskaper om Sverige och talar flytande svenska ser han KIT som en bra väg in i svensk sjukvårdsorganisation och till kunskap om till exempel patientsäkerhetslagen:
– Självklart är det saker som jag behöver lära mig och träna på när det gäller läkares uppgifter i den svenska sjukvården. Redan kurserna under introduktionsveckan var väldigt bra, och jag ser särskilt fram emot en kommande kurs i försäkringsmedicin, säger Khalid Hagos.
Kommentaren får Marianne Rutqvist, projektledare för KIT, och verksamhetschefen vid Flogsta vårdcentral, Camilla Forsberg Fryckstedt, att le:
– Att skriva sjukintyg till försäkringskassan kan vara en prövande uppgift och att läkares bedömningar ifrågasätts är kanske inte så vanligt i andra länder, säger Camilla Forsberg Fryckstedt.
Handledare för Khalid Hagos är Ferenc Herczegh som var färdig specialistläkare utbildad i Ungern och redan fått en svensk godkänd läkarlegitimations då han kom till Sverige 2009:
– Jag fick min legitimation från Socialstyrelsen 2008, men KIT gör hela processen enklare och snabbare. Det behövs kunskaper i språket, insikter om hur personal och patienter förväntar sig att bli bemötta, och inte minst i hur olika dataprogram används, säger Ferenc Herczegh.
För Region Uppsala, och för Flogsta vårdcentral, har satsningen på KIT dubbla syften. Att det är svårt att rekrytera läkare till primärvården är ingen hemlighet:
– Det är klart att vi gärna ser att Khalid Hagos och hans fyra kolleger som nu har introduktionstjänster stannar i regionen som ordinarie anställda, men det är inget som krävs för att antas till KIT, säger Marianne Rutqvist.
Den totala kostnaden för pilotprojektet är beräknad till 3,6 miljoner kronor. Den största delen är lönekostnaden inklusive sociala avgifter för läkarna, sammanlagt 2,2 miljoner kronor.
Fotnot: EES, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, är ett frihandelsområde där EU:s medlemsländer samt Island, Liechtenstein och Norge ingår.