Experten förklarar: Det innebär rättspsykiatrisk vård

De senaste dagarna har tre domar med Enköpingsanknytning fallit och alla tre gärningsmän har dömts till samma påföljd: Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Överläkare Kristina Sygel förklarar vad straffet nnebär.

Rättspsykriatisk vård med särskild utskrivningsprövinig innebär kort sagt att förvaltningsrätten tar beslut kring om patientens vård förlängs eller inte. Utan utskrivningsprövning tas ett sånt beslut av en läkare.

Rättspsykriatisk vård med särskild utskrivningsprövinig innebär kort sagt att förvaltningsrätten tar beslut kring om patientens vård förlängs eller inte. Utan utskrivningsprövning tas ett sånt beslut av en läkare.

Foto: Christoffer Markström

Rättspsykiatrisk vård2023-02-16 12:00

Rättspsykiatrisk vård innebär att den skyldige vårdas för sin psykiska störning istället för att sitta i fängelse. Kristina Sygel är överläkare vid Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning i Stockholm. Hon förklarar vad det innebär att dömas till en sån här påföljd.

– Vården ges på en vårdklinik inom slutenvården med låsta dörrar. Ofta är det medicinering och samtal som det handlar om. Det är inte en tidsbestämd påföljd, det är en av de stora skillnaderna från fängelse. Det finns inte heller någon villkorlig frigivning från den rättspsykiatriska vården heller utan man blir utskriven när man blir bättre när från sin allvarliga psykiska störning, säger Kristina Sygel.

En gång var sjätte månad så görs en prövning om patienten ska skrivas ut eller inte. Om läkare gör bedömningen att patienten är så pass frisk från sin allvarliga psykiska störning kan en patient, rent teoretiskt, skrivas ut efter en kortare eller längre tid än vad ett fängelsestraff hade varit om det hade bestämts som påföljd.

– Skillnaden mellan den "vanliga" rättspsykiatriskavården och den med särskild utskrivningsprövning är att förvaltningsrätten bestämmer när en individ kan bli utskriven istället för en läkare. Förvaltningsrätten bestämmer om man ska få permissioner och frigång och om vården ska förlängas eller inte, säger Kristina Sygel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!