Ännu oklart vem som äger rymdfyndet i Altuna

Nu avgörs tvisten om meteoriten som slog ner på Johan Benzelstierna von Engeströms ägor utanför Enköping. Den stora frågan är vem som äger stenen, markägaren eller de som hittade den.

Advokat Jan-Mikael Bexhed och Johan Benzelstierna von Engeström som äger marken där meteoriten slog ner.

Advokat Jan-Mikael Bexhed och Johan Benzelstierna von Engeström som äger marken där meteoriten slog ner.

Foto: Andreas Segersköld

Rättegång2022-11-21 17:00

I november 2020 slog en meteorit ner i Altuna utanför Enköping. Drygt fyra veckor efter nedslaget hittade geologerna Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist den 14 kilo tunga meteoriten. De överlämnade sedan stenen till Naturhistoriska riksmuseet. 

Fyndet har dock varit omtvistat. Johan Benzelstierna von Engeström äger marken där meteoriten slagit ner. Han menar att den tunga stenen därför borde tillhöra honom.

Under måndagen inleddes en rättegång mellan geologerna och godsägaren. Tvisten handlar om äganderätten till stenen. Enligt godsägarens advokat, Jan-Mikael Bexhed, är detta den största stenen som fallit ner på svensk mark de senaste hundra åren. 

I Rätten var Benzelstierna von Engeström tydlig med att han inte har för avsikt att göra någon ekonomisk vinning om han vinner målet. Han avser att långtidsdeponera stenen på ett svenskt museum.
Tvisten har uppstått i att meteoriten tagits från Benzelstierna von Engeströms ägor utan att han informerats om det. Det är också därför han tagit saken till tingsrätten, han menar att det är en principsak.

– Mycket av verksamheter på marker gör man tillsammans med fastighetsägaren, man måste ha fastighetsägaren på tåget liksom. Jag är inte emot meteoritsökning, men det måste ske i samråd. Av det så gör jag det till en principfråga, säger Johan Benzelstierna von Engeström.

Under rättegången togs meteoriten in för tingets beskådan. Det var en cirka fyra decimeter bred och två decimeter hög svart sten, likt en sko till formen. Den flyttades in i rättssalen under lunchpausen och beskådades i cirka tio minuter innan åhörarna fick lämna salen när den packades ihop och kördes ut bakvägen tillbaka till Naturhistoriska riksmuseet. 

Geologen Andreas Forsberg var inte speciellt sentimental efter att ha fått återse meteoriten för första gången på nästan två år.

– Jag har jättefinabilder på min dator på stenen och de kan jag kolla på jämnt. Känslan jag hade när jag hittade den finns ju kvar i huvudet för alltid, så det var inte något speciell känslomässig grej. Tyvärr hade den rostat litegrann, det kunde jag konstatera. Det är bara ett ytterligare bevis på att de är så ömtåliga. De oxiderar väldigt snabbt. Jag tycker lite synd om meteoriten, säger Andreas Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!