Jessika Roswall Sveriges nya EU-kommissionär

Jessika Roswall föreslås bli ny svensk EU-kommissionär, meddelar statsminister Ulf Kristersson på en pressträff.

Jessika Roswall föreslås som Sveriges nominering till ny EU-kommissionär under en pressträff med statsministern.

Jessika Roswall föreslås som Sveriges nominering till ny EU-kommissionär under en pressträff med statsministern.

Foto: Mikaela Landeström/TT

Politik2024-07-08 13:37

Hon är i dag moderat EU-minister i regeringen.

Därmed är Sveriges nästa EU-kommissionär är nominerad. Men nu ska Jessika Roswall få ett ansvarsområde också – och grillas av EU-parlamentet. Fast först måste chefen bli klar. 

EU-ländernas stats- och regeringschefer har föreslagit fem år till för tyska Ursula von der Leyen som ordförande i EU-kommissionen. För att det ska bli klart måste hon dock få minst 361 ja-röster när EU-parlamentet röstar om henne, preliminärt torsdagen den 18 juli.

Trots ett starkt stöd från mitten är hon inte alls given. 2019 röstades hon igenom med bara nio rösters marginal. Om inte von der Leyen godkänns måste statsminister Ulf Kristersson (M) och hans EU-kollegor snabbt hålla ett nytt toppmöte och nominera en ny kandidat inom en månad.

Nästa steg blir sedan att fördela arbetsuppgifter till de övriga 26 ledamöterna i kommissionen – en från varje medlemsland. En är redan helt klar: Estlands premiärminister Kaja Kallas har av stats- och regeringscheferna föreslagits som ny utrikeschef.

För de övriga gäller det för ordföranden att hitta en fungerande mix, med hänsyn till tidigare erfarenhet och kunskaper, samtidigt som många EU-länder trycker på hårt för att just deras kommissionär ska få ett särskilt viktigt uppdrag.

Givna ansvarsområden är exempelvis ekonomi, miljö, arbetsmarknad och handel. I år väntas även försvaret får en särskild kommissionär.

När fördelningen är gjord måste varje kommissionär också genomgå en rejäl grillning i utskottsförhör i EU-parlamentet under hösten. Där gäller det att visa sig skicklig både rent kunskapsmässigt och politiskt. Ofta blir minst en eller två tilltänkta kommissionärer utbytta på vägen när parlamentet anser att de inte duger.

Såväl Cecilia Malmström som Ylva Johansson fick vid sina motsvarande utfrågningar bakläxa från parlamentet och tvingades till extra frågor innan de godkändes.

När alla fått klartecken hålls sedan en avslutande omröstning i hela EU-parlamentet, som dock brukar bli en ren formalitet. Om allt går som det ska kan den nya kommissionen som tidigast tillträda den 1 november.

Jessika Roswall, 51 år, har suttit i riksdagen sedan 2010. Hon är Europapolitisk talesperson för Moderaterna och vice gruppledare i partiets riksdagsgrupp. Under förra mandatperioden var hon andre vice ordförande i EU-nämnden. För två år sedan utnämndes hon till ordförande för EU-nämnden.

I hemkommunen Enköping har Jessika Roswall varit invald i kommunfullmäktige 2002-2018. Hon var fullmäktiges ordförande 2006-2010.

I nästa EU-kommission

Följande ledamöter har redan nominerats till nästa EU-kommission:

Tyskland: Ursula von der Leyen (ordförande)

Estland: Kaja Kallas (utrikeschef)

Lettland: Valdis Dombrovskis

Slovakien: Maros Sefcovic

Finland: Henna Virkkunen

Irland: Michael McGrath

Spanien: Teresa Ribera

Sverige: Jessika Roswall

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!