Valresultatet från valnatten i Enköping står fast. Det är dock fortfarande ett preliminärt resultat i väntan på att länsstyrelsen har granskat rösterna och räknat personkryssen.
Mandatfördelningen förändrades inte av de så kallade onsdagsrösterna. Varken Alliansen, de rödgröna eller det nuvarande styret bestående av S och NE får majoritet i kommunfullmäktige. Landsbygdspartiet oberoende var nära att få ett mandat, men blir utan.
Mandatfördelningen är Moderaterna: 11, Centerpartiet: 6, Liberalerna: 2, Kristdemokraterna: 2, Socialdemokraterna: 13, Vänsterpartiet: 2, Miljöpartiet: 2, Sverigedemokraterna: 8 och Nystart Enköping: 5.
Nystart Enköping kan få en nyckelroll när en ny styrande koalition ska bildas. Om partiet byter sida och sällar sig till Alliansen skulle den konstellationen kunna bilda en majoritet med 26 av 51 platser i fullmäktige.
Vilka olika möjligheter ser du till koalitioner?
– Det där är bara matematik än så länge och där kan man se olika matematiska möjligheter. Men om jag nämner någon av dem så låter det som att det är de som jag förordar och det vill jag inte göra, säger Anders Wikman.
– Vi är glada över de fem mandat som vi erövrade och vi ser också i det parlamentariska läget som vi är i att vi fortsatt har en viktig roll att spela i politiken i Enköping. Utifrån det är vi beredda att ta vårt ansvar, säger han.
Ingvar Smedlund (M) berättar att Alliansen har haft en första träff efter valet och att flera partier ska träffas under fredagen.
– Det vi har nu är inledande samtal, inga förhandlingar, betonar Ingvar Smedlund.
– Jag tror att vi kommer att hitta en bra lösning för kommunen och vi ser gärna att vi är en del av det, säger han.
Helena Proos (S) har inte fått en ljusare syn på det parlamentariska läget nu än direkt efter valnatten.
Ser du flera olika tänkbara koalitioner som kan bilda majoritet?
– Ja, det gör jag. Vår huvudinriktning måste vara att Enköping ska ha en stabil majoritet. Där känner jag att många partier känner samma sak. Enköpingspolitiken är van att ta ansvar. Vi kommer inte att låta det bli hattigt och låta varje fullmäktige avgöras av någon slags vågmästare, säger Helena Proos.
– Vi är det största partiet och det måste vi hantera på ett bra sätt. Vi för samtal med många just nu.