Trafikingenjören: "Tuffare klimat för parkeringsvakter"

Trafikingenjören Christoffer Carlqvist vid Enköpings kommun ser hur behandlingen av parkeringsvakter har blivit värre.

Christoffer Carlqvist är trafikingenjör vid Enköpings kommun. Enligt honom har det blivit ett tuffare klimat för parkeringsvakter att arbeta i.

Christoffer Carlqvist är trafikingenjör vid Enköpings kommun. Enligt honom har det blivit ett tuffare klimat för parkeringsvakter att arbeta i.

Foto: Till vänster: Anette Östlund. Till höger: Janerik Henriksson/TT.

Parkering2024-07-02 17:00

Rättegång väntar en man som misstänks för att ha hotat en parkeringsvakt. Hot och våld mot parkeringsvakter är dock ingen ny företeelse. Christoffer Carlqvist som är trafikingenjör med ansvar för parkeringsfrågor på kommunen ser en ökning av hoten mot vakterna.

– Jag skulle säga att det blivit ett tuffare klimat. Det är alltmer utbrett att man tycker illa om parkeringsvaktens yrkesutövande i alla steg, säger han.

Han tillägger att Enköpings kommunen nu köper fler bevakningstimmar än tidigare och att sannolikheten att incidenter sker således ökar.

Men utvecklingen menar han, trots detta, är bekymmersam.

– Jag säger som så många andra före mig att ingen människa ska bli utsatt för våld eller hot om våld på sin arbetsplats, än mindre handgemäng. Alla har rätt till att känna sig trygg när man går till sitt arbete.

Christoffer Carlqvist berättar att det inte inträffat några riktigt allvarliga incidenter i Enköping, men att det inte är någon garant för att så alltid kommer att vara fallet. Det behöver således fortsätta att arbetas förebyggande så att situationer som innefattar hot och våld undviks. Bland annat genom bättre kontakt med allmänheten.

– Min vision bygger på kontakt med människor. Så länge en parkeringsvakt bara blir en person som åker förbi i en bil och lämnar gula lappar utan kontakt så blir det lättare att bygga upp ett missnöje mot parkeringsvakten, säger Christoffer Carlqvist.

När kommunen i höst upphandlar parkeringstjänster från ett nytt företag kommer förändringar. Kommunen ställde som krav i upphandlingen att parkeringsvakterna ska gå två och två, och det kommer också att bli krav på att det görs en polisanmälan om en vakt blir utsatt för något som kan vara brottsligt, berättar Christoffer Carlqvist. Antingen av vakten eller, om denne vill vara anonym, av parkeringsbolaget.

Kommunen har också rekommenderat att vakterna använder kroppskameror, något som görs bland annat i Uppsala, men inte i Enköping.

Att vakterna kommer att jobba två och två tror Christoffer Carlqvist kommer att göra skillnad både för vakter och privatpersoner, bland annat då ytterligare en person bevittnar eventuella händelser.

– Samtidigt blir det en högre standard på kvaliteten då man är två som tänker och talar. Dessutom kan man ibland som ensam göra tankevurpor, men är man två så minskar det antalet felaktigt utfärdade, folk begriper bättre varför de har fått böter och då minskar misstroendet.

Han tillägger att vakterna också kommer att fotpatrullera mer och bilanvändandet kommer att minska, något han också tror kommer att utgöra en positiv förändring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!