I början av oktober ansökte We are padel, som är en av Sveriges största kedjor för padelhallar, om rekonstruktion. Enligt ett pressmeddelande som företaget gick ut med i samband med rekonstruktionen beror det på att padelmarknaden i Sverige är mättad.
We are padel har också en hall i Enköping, där Jesper Bärgård är hallansvarig. Han berättar att även om branschen och koncernen har svårigheter i stort så är det inget som berör verksamheten i Enköping just nu. Även om han stämmer in i bilden av att det är många hallar som delar på en begränsad marknad.
– Vi har kommit igång väldigt bra tycker jag, men hela företaget behöver ses över och slimmas till. Det är väl det som de gör nu när de har lagt ner nästan 30 hallar och dragit ner på personal. Det var väl ganska vettigt kan jag tycka. Men vi får se, padelbranschen är väl inte stekhet just nu. Det är för många som delar på kakan, det blir ingen vinst i det hela, säger Jesper Bärgård.
I Enköping finns det två stora aktörer på padelscenen: We are padel och Enköping padel arena. Bärgård tror att båda hallarna kan samexistera.
– Vi båda har ju ganska stort seriespel, så två hallar funkar absolut. Vi får väl se hur det blir framöver, lite ovisst är det. Men Enköping behöver en padelhall, så vi får väl se vilka som överlever, säger han.
Joacim Sätre är hallchef på Enköping padel arena. Han vittnar också om att padeln i Enköping fortfarande går bra, även fast det finns utmaningar för företaget.
– Det rullar på ganska bra, men det är kvällstid som drar folk. Utmaningen är när det finns många banor och de står lediga klockan 18 och 19. Det är bra för spelarna och konsumenterna, men kanske inte för oss som driver verksamheten, säger Joacim Sätre.
Sätre berättar att den senaste sommaren var tuffare för företaget, men att det har blivit stabilare nu mot hösten när säsongen har dragit igång. Han tror att det är flera faktorer som gjort att padelbranschen är i kris, bland annat fastighetsägare som vet vad de kan ta betalt.
– Det är jobbigt för många, och det tror jag beror på många faktorer, men framförallt tror jag att det beror på att folk har skrivit på alldeles för dyra lokalhyror. Fastighetsägarna är fullt medvetna vad de kan ta betalt för en sån här grej. Folk har blivit desperata och vill in i branschen när de hör att det finns stora pengar att hämta snabbt, säger Joacim Sätre.