En plats för liv och möten

Det var livligt vid Övergrans bygdegård i helgen när Hembygdsdagen arrangerades. Många besökare kom, för att handla närodlat och hantverk, titta in i Jan Fridegårds stuga och prata med gamla bekanta.

Populärt. Stekt strömming på hårdbröd hade en strykande åtgång. Christoffer Bonde köper den sista strömmingen av Tony Johansson.

Populärt. Stekt strömming på hårdbröd hade en strykande åtgång. Christoffer Bonde köper den sista strömmingen av Tony Johansson.

Foto: Maria Hedenlund

Övergran2017-09-06 10:00

– Vi måste väcka bygdegårdarna till liv, även bland de yngre, säger Lisbeth Bolin, ordförande i bygdegårdsföreningen i Övergran.

Bygdegårdarna menar hon är en viktig del i utvecklingen av landsbygden och genom stöd från bland annat Leader hoppas hin nu att få igång olika projekt vid bygdegården.

– Drömmen är att ha återkommande aktiviteter två dagar i veckan, kanske LAN-partyn för de yngre.Jag tror på frivilligarbete det skapar liv och mötesplatser där folk träffas, säger Lisbeth.

Hembygdens dag är just ett sådan arrangemang, som sätter bygdegården i fokus. Hit kommer både närboende, utsocknes och återvändare för att delta i arrangemanget som är en tradition sedan många år.

Jan Fridegårdmuseet hölls öppet, det såldes närodlade grönsaker och honung ute på gårdsplanen, lokalt hantverk och fika inne i bygdegården, det fanns barnloppis, hästridning och inte minst stekt strömming på knäckebröd.

– Strömmingen är populär, även bland de yngre. Det går nog åt en tre kilo under dagen säger Tony Johansson som står vid stekhällen.

Maria Nahringbauer och Maria Tuhti är två ur den yngre generationen som ser till att det händer saker vid bygdegården.

Maria Nahringbauer från Skokloster är yogainstruktör och håller flera olika yogaklasser i Övergransgården.

– Det känns bra att kunna göra Yogan tillgänglig även för dem som inte bor i stan. Det här är fina lokaler som inte utnyttjas tillräckligt och sen handlar det även om att hedra ett arv, vår historia, säger Maria.

Maria Tuhti är musiker och pedagog. Hon har planer på att starta fiolskola i bygdegården.

– I kulturskolan får man börja först när man är nio år så det finns ett glapp där. Jag vill hålla kurser från tre år och upp mot hundra, det skulle vara så himla kul att få hit både barn, vuxna och pensionärer, säger Maria entusiastiskt.

Att fler yngre engagerar sig i verksamheterna vid bygdegården är en önskan som både hembygdsföreningen och bygdegårdsföreningen har.

– Vi behöver fler yngre, annars försvinner den här verksamheten. Men tanke på hur mycket det byggs i Bålsta nu så är det viktigt att dokumentera det som funnits, säger Göte Eriksson, museiansvarig vid Fridegårdsmuseet.

En ny bok från hembygdsföreningen är nu på gång där man tagit fram bilder och berättelser från äldre tider i Kalmar, Yttergran och Övergran socken. Boken beräknas bli klar hösten 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om