Det är något av Mickelsmäss light. Där finns knallar, hantverk och annat som hör en vårmarknad till. Några små gulliga kaniner väcker ömma känslor hos många förbipasserande barn och vuxna. Det är Hoppsan kaningård utanför Björklinge som visar upp sin verksamhet.
– Vi har inriktat oss på köttkaniner. De är jättegulliga och trevliga. Vi håller på mycket med kaninerna för att minska stressen vid slakt, berättar Nina Eriksson från kaningården.
I framtiden kommer för övrigt gården också att sälja ett annat för svenska förhållanden relativt exotiskt kött, nämligen ankkött.
Kappen, Sveriges första kooperativa butik, från 1850 hör till sevärdheterna vid Örsundaån. Där kan man köpa godis i strut som förr och andas in atmosfären från forna tiders handelsbodar. Det kan vi tacka Robert von Kraemer för. Han var landshövding och den som tog initiativet till och lyckades få kung Oscar I med på idén om det första kooperativa företaget (varuanskaffningsbolaget). Kappen är en kopia av en av de ursprungliga bolagsbodarna. Lagunda hembygdsförening driver handelsmuseet och visar besökarna den unika miljön.
Något av huvudrollen under våryran spelas dock av 600 gula badankor. Det är det årliga ankracet. Folk köper lotter och numret på den vinnande ankan blir högsta vinsten. Ankorna släpps ut i ån från bron av trion Isak Lindgren, Lars-Erik Gådin och Torsten Bergström. Det blir en spännande väntan från åbrinken på att första ankan ska ta sig i mål.
Ankracet är Örsundsbro Skytteförenings i särklass största inkomstkälla.
– Det blir väldigt mycket pengar på väldigt kort tid, konstaterar Lars-Erik Gådin.
Andra publikdragare under helgens våryra var löparna i Aros maraton, tivolit, det blå tuff-tuff-tåget som körde många barnfamiljer alldeles gratis genom samhället och så ponnyridningen, förstås.