Övervakningen av granbarkborrens svärmningar har kommit igång igen, bland annat utanför Örsundsbro där man uppmätte rekordhöga mängder med borrar förra året.
– Det är en kall vår och det är positivt, kylan göra att granbarkborren får svårt att hinna svärma två gånger i år, säger Patrik Karlsson skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Uppsala.
Svärmningsövervakningen sker med fällor där antalet granbarkborrar räknas varje vecka. Vid svärmning ökar antalet borrar i fällorna och det kan vara dags att ta ut virket ur skogen.
– En till två veckor efter svärmningen ser man angrepp på färska granar. För att bekämpa borren ska man avverka angripna träd när borren är larv. Åtta till tio veckor efter svärmningen är den fullbildad och flyger vidare, säger Patrik Karlsson.
Granbarkborren förstörde skog för 3,5 miljarder kronor i landet förra året, men Patrik Karlsson när en försiktig optimism om att stammen kan vara på väg ner.
– SLU har analyserat barkprover som visar att antalet döttrar per hona av borren har minskat, från fem 2018 till 0,8 förra året. En siffra under ett är ett tecken på minskad stam, säger han.
Faktorer som påverkar borren är bland annat väder, borren vill ha minst 18 grader för att piggna till, och hur vitala träden är.
– Populationen är stor i grunden. Men det har avverkats mycket träd, bland annat riskbestånd, och det gör att borren kan får svårare att hitta mat, säger Patrik Karlsson.
Svärmningsövervakningen är ett samarbete mellan Skogsstyrelsen, Mellanskog, Stora Enso, Södra skogsägarna och Hushållningssällskapet.