Örsundsbrobo kan ha varit först med förslag om alkoholförsäljning

Regeringen vill nu möjliggöra gårdsförsäljning av alkohol för mikrobryggerier, vingårdar och små destillerier. EP har pratat med Örsundsbrobon Stefan Eldh, som menar att han var först med att göra debatt av saken för snart 30 år sedan.

Stefan Eldh (på vänstra bilden) menar att han var först med att föra saken om gårdsförsäljning av alkohol i Sverige på tal. Bilden till höger är en genrebild på ett glas öl.

Stefan Eldh (på vänstra bilden) menar att han var först med att föra saken om gårdsförsäljning av alkohol i Sverige på tal. Bilden till höger är en genrebild på ett glas öl.

Foto: Till vänster: Stefan Eldh. Till höger: Christine Olsson/TT

Örsundsbro2024-06-05 19:00

Regeringen har nu låtit meddela att man kommer att lägga fram ett förslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol, en nyhet som kom under onsdagen.

– Det här är en frihetsreform. Sverige blir lite mer som övriga Europa, säger Uöf Kristersson till TT.

Tanken är att förslaget ska träda i kraft under första halvåret 2025 men först ska det gälla under en prövoperiod på sex år, enligt TT.

Stefan Eldh från Örsundsbro har tidigare varit tillverkare av cider och fruktvin med företaget Salnecke Fruktvin AB, utanför Enköping. Enligt honom var han först med att föra saken på tal för snart 30 år sedan.

– Jag skrev en insändare till Dagens Nyheter år 1997, där jag uppmärksammade att finnarna hade möjlighet att köpa med sig en flaska när de var och besökte gårdsbutiker. Det var första gången som någon tog upp det här med gårdsförsäljning i Sverige, säger han.

Han berättar att han en tid senare också, via en kompis och politiker i Moderaterna, var med i förarbetet till en riksdagsmotion om att försäljning i gårdsbutiker i Sverige skulle möjliggöras.

– När de senare skrev den där motionen så var det med mitt underlag helt och hållet, säger Stefan Eldh.

Det blev dock inget av detta med gårdsförsäljning av alkohol i Sverige den gången. Motionen röstades ner flera gånger och frågan glömdes bort. Men så för något år sedan blev det aktuellt igen, och i sommar kommer enligt regeringen alltså ett utkast till lag, en så kallad lagrådsremiss. Stefan Eldh tycker att det är mycket positivt, även om det har dragit ut mycket på tiden.

– Vi borde ha kunnat gjort det här på några års tid. Men med det sagt ska man också vara glad att det äntligen blir av, det kommer att kunna bli en jätteviktig sak för landsbygdsturismen bland annat.

Stefan Eldhs företag Salnecke Fruktvin AB blev tvungna att lägga ned för tjugo år sedan, 2004, efter sju års verksamhet. Om förslaget som regeringen nu har kommit med godkänns av EU och faktiskt blir verklighet, så hintar han om att det kan bli aktuellt för honom att starta upp en liknande verksamhet på nytt.

– Det kan hända att jag kör igång igen. Jag har kunskapen och den har jag också förbättrat med åren. Jag har en del utrustning kvar sedan den tiden och om jag hittar rätt samarbetspartner och lokal så kan det mycket väl hända att det blir en återstart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!