– Jag såg bladen vid en grund från en redskapsskjul vid frukt- och grönsaksodlaren Anders Melins gamla odlingar, berättar Stefan Eldh som tog hem de lökar han hittade, stora som mandlar, och grävde ner i sin egen trädgård.
Tre år tog de innan de blommade och därefter har de spridit sig med sidolökar. En senblommande tulpan som är gul när den slår ut men som med tiden får röda kanter och strimmor och strax innan den vissnar är nästan helt röd.
Stefan Eldh har döpt den till Anders Melins tulpan, efter trädgårdsmästaren som på sin tid var en profil på orten.
– Den som är botaniskt intresserad kan kanske hitta sortens ursprungliga namn. Men eftersom släkten Melin varit trädgårdsmästare i generationer tror jag den är gammal, säger Stefan Eldh.
Hos Lena Månsson vid Pepparrotsstadens trädgård och hantverk får han expertishjälp. Lena har jobbat med lökväxter i över 25 år.
– Det är svårt att säga vilken sort det är. Det finns arter i odling som påminner om den, som Tulipa Eichleri, säger Lena Månsson.
Nu har de små lökarna som Stefan Eldh en gång grävde upp förökat sig och blivit så många att han säljer dem i Lena Månssons och Elisabet Linds trädgårdsbutik i de gula husen på kullen vid museet.
Intresset för tulpanodling är varierande enligt expertisen.
– Många undviker tulpaner då rådjuren gärna äter upp dem. Men om man lägger ut blodmjöl så fort de sticker näsan ur backen och likaså efter regn, så brukar de klara sig, säger Lena Månsson.