Genom den provtagning som görs i projektet ”Stoppa borrarna” kan man göra en prognos för hur stora skadeangreppen av granbarkborren blir nästa år.
– Provtagningen är unik, det är bara här och i Värmland som den görs i Svealand, säger Patrik Karlsson, vid Skogsstyrelsen i Uppsala län.
Den prognos som tas fram kan bland annat användas av skogsindustrin i planeringen av vilka resurser som ska avsättas för avverkning.
– Skadorna är exceptionellt höga nu, vi har aldrig uppmätt så stora skador som efter torkåret 2018. Det handlar mycket om att gran planterats på olämplig mark, där det är för torrt. Lerjordarna i Mälardalen torkar lätt, säger Patrik Karlsson.
På plats i skogen nordväst om Örsundsbro på torsdagen fanns Stefan Bodin, biträdande projektledare för Stoppa Borrarna i region mitt, och Staffan Dackman från Skogsstyrelsen.
De tar 45 barkprover på 15 platser i Uppland och Västmanland, prover som sedan analyseras av SLU. Proverna tas fyra meter upp på stammen och efter en del bestyr med stegen kan Stefan Bodin skala av en stor bit bark där baksidan täcks av tydliga gnag-gångar från granbarkborren.
I proverna mäts hur många avkommor honorna producerar. Det görs genom att antalet modergångar under barken jämförs med antalet utgångshål. 2018 producerade en hona fem nya ”borrar”, i fjol låg antalet avkommor på 0,8 vilket alltså visar på en minskning. Ändå är skadorna på skogen mycket omfattande i länet, framför allt i Enköpingstrakten.
– I Södermanland är det ännu värre. Jag flög över Sörmland i veckan, det var hemskt att se, säger Stefan Bodin.
Volymerna av dött virke efter torkåret 2018 är många gånger större än efter stormarna Gudrun och Pär 2005 och 2007. Från 2018 beräknas över 20 miljoner kubikmeter skog ha förstörts av granbarkborre. Åren då Gudrun och Per inträffade låg skadorna på knappt fem miljoner kubik.
– Så varmt som det var 2018 har vi inte haft på 100 år. Granbarkborren är värmeberoende och med ett varmare klimat finns risk för mer angrepp, säger Patrik Karlsson.
Det man förespråkar i skogsbruket är en ståndsortsanpassad skog med rätt träd på rätt mark och på lämpliga marker med tillräckligt mycket vatten är gran bra. Men produktionen styrs även av vad industrin efterfrågar och av älgens betesskador.
– Blandskog är bra och björk får man bra betalt för om den är välskött även om den kräver lite mer arbete, säger Patrik Karlsson.