När Skogsstyrelsens personal tömde fällorna för svärmningsövervakning av granbarkborre utanför Örsundsbro på måndagen fanns det sju deciliter granbarkborrar i de tre fällorna som töms varje vecka.
– I snitt fick vi 9000 borrar per fälla, det är toppnoteringar i landet, säger Patrik Karlsson vid Skogsstyrelsen i Uppsala-Västmanland.
Vi följer honom på en tur i Lagunda Häradsalmännings marker, där fällorna är placerade på ett hygge som avverkats på grund av borrarnas framfart. I fällorna, som är preparerade med doftämnet feromon, myllrar det av mörkbruna små insekter. De har lockat fram av den senaste tidens värme.
Patrik Karlsson mäter upp en deciliter granbarkborrar, omkring 4000 små djur. De kan tillsammans ta död på flera träd.
– Vi sparar granbarkborrarna, de fryses ned och tas omhand av SLU för forskning, säger Patrik.
Med hjälp av fällorna vet man när granbarkborren svärmar och när det är effektivast att bekämpa dem.
Angreppen på skog av granbarkborren har ökat kraftigt på många platser i landet. De senaste två åren har skadorna varit värre än på 40 år och i Enköpingstrakten tycks borren trivas extremt bra.
– Enköping och området kring Mälaren har en högre population av granbarkborre i grunden jämfört med exempelvis östra Uppland, säger Patrik Karlsson.
En anledning till den kraftiga ökningen är torkåret 2018 som gynnade granbarkborren vilken förstört mer skog än vad stormarna Gudrun och Per gjort.
Här finns också mycket gran planterad, ibland inte på helt lämpliga marker vilket gör att träden stressas vid torka och blir mottagligare för angrepp.
– Det har inte varit så mycket gran här sedan istiden. Gran är ett viktigt träslag för industrin, säger Patrik Karlsson.
Genom tidigare och kraftiga gallringar och tidigare avverkning av skogen kan man undvika angrepp, granbarkborren gillar grövre träd. Att ståndsortsanpassa skogen motverkar också borren.
I andra länder, exempelvis Tyskland och Tjeckien, är angreppen av granbarkborre betydligt värre än i Sverige. I vissa områden är granbestånden helt döda.
– Så illa kommer det inte bli här, vi har ett bättre klimat och i Tyskland har man en äldre skog och högre volymer gran, säger Patrik Karlsson.
I samarbete med bland annat skogsägareföreningen Mellanskog driver skogsstyrelsen projektet ”Stoppa borrarna” där man genom samverkan och ökade aktiviteter i skogen ska begränsa angrepp och skador av granbarkborre.