Den första omgången med 15 000 värphönor har flyttat in i det nybyggda stallet vid gården i Österunda som sedan 2020 tillhör Landsberga gård.
Hönorna har redan börjat värpa de första, små äggen och till påsk räknar man med att kunna sälja egna Landsbergaägg till konsumenterna igen.
– Det känns fantastiskt roligt, det har ju tagit nästan tre och ett halvt år, säger Per Sandqvist som tillsammans med sin bror Joakim driver gården i fjärde generation.
Det gamla hönshuset vid Landsberga gård förstördes i en våldsam brand i oktober 2018. Då Landsberga är en kungsgård och ägs av statens fastighetsverk har turerna kring bygget av det nya hönshuset varit många, bland annat med upphandlingar av bygget.
Men till påsk ska det nya hönshuset och packeriet vid gården vara klart. Hönorna flyttar in till sommaren och börjar värpa fram mot hösten. Vid hönshuset i Österunda har äggproduktionen redan så smått kommit igång.
Totalt får gården då 45 000 utehönor som har tillgång till flera hektar stora beten. Det gör Landsberga till en av de större producenterna i landet av ägg från frigående utehöns.
– Mellan två och fyra procent av äggen på marknaden är från utehöns, säger Per Sandqvist.
Det är den stora efterfrågan från konsumenterna på ägg från utehöns som gjort att de gör den här satsningen.
– Det har varit mycket förfrågningar om det från kunderna genom åren. Vi har väldigt trogna kunder och man blir nästan rörd till tårar över all positiv feedback vi fått, det känns jätteroligt, säger Per Sandqvist.
Den kraftiga utökningen av verksamheten gör att man redan nyanställt två hönsskötare och räknar med att anställa fler till hösten samt en ansvarig person till packeriet.
Under byggtiden har äggen i Landsbergas äggkartonger kommit från producenter i Västmanland och Södermanland.
– Det har fungerat väldigt bra, vi ville ha så närproducerade ägg som det var möjligt att få tag på, säger Per.
Nu väntar en intensiv period med att färdigställa hönshuset och packeriet, stängsla hagarna för att hålla räv och andra mindre välkomna besökare ute, och arbete med marknadsföring. De första äggen från Österunda, som kan vara lite olika i storlek och innehåll innan hönorna fått ordning på hormonerna, kommer att säljas som premiärägg.
– Sen får vi en ny design på äggkartongerna till påsk, med en bild av en oljemålning av gården som farmors bror gjorde 1944, den är jättefin, säger Per Sandqvist.