Vid lunchtid i måndags promenerade Annika Winell och hunden Nicke på en stig genom terrängen inte långt från klockstapeln vid Gryta kyrka.
Plötsligt ser hon ett stort djur 50 meter framför sig och hon är helt säker på att det var en varg.
– Den rörde sig långsamt och spikrakt framåt, jag såg den kanske tio sekunder innan den försvann. Det var en skräckblandad upplevelse, jag fick jättehög puls men hann dra in Nicke i linan och sakta vända om, berättar Annika Winell.
I efterhand kände hon att det var en fantastisk upplevelse hon varit med om. Tillsammans med maken återvände hon lite senare till platsen och fotograferade tassavtrycken och rapporterade observationen till Skandobs där allmänheten kan rapportera in rovdjursobservationer.
Enligt Annikas beskrivning var vargen stor och gråmelerad med mycket lurvig päls och en lyftad lång och lurvig svans.
– Först trodde jag det var en räv, men den var dubbelt så stor som en schäfer. Jag grämer mig att jag inte fick upp kameran och tog en bild men det gick så fort och jag hade fokus på att få in hunden, säger Annika Winell.
Länsstyrelsen har gjort en bedömning av rapporten men om det verkligen var en varg kan man inte säga.
– Utan bild är det svårt att säga något och eventuella spår har snöat över. Vi åker bara ut på observationer i mån av tid, säger Anders Johannesson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län.
Nu är man mitt uppe i årets inventering av varg i länet och då prioriteras observationer av föryngringar, familjegrupper och vargpar.
– Enstaka vargar finns överallt, det är bara några veckor sedan en varg observerades på Mälarisen utanför Uppsala, säger Anders Johannesson.
Beskrivningen av vargen med lurvig päls och hög svansföring gör att Anders Johannesson är tveksam till om det verkligen var en varg.
– Vargen går sällan med rest svans, och lurvig päls.... det låter inte som en varg men det går egentligen inte att uttala sig om det, säger han.
Vargen kan vandra mycket långt. Länsstyrelsen har nyligen observerat två revirmarkerande vargar kring naturreservatet Florarna norr om Uppsala. DNA-prover visar att den ena vargen kommer från trakterna kring Oslo dit det är 35 mil fågelvägen.
En hanvarg från Siggeforareviret norr om Heby har slagit sig ner i Halland och två valpar från samma revir har observerats i Värmland.