Mjölkprovning och prickiga grisar med knorr

Steget från it-branschen till prickiga griskultingar är inte så långt som man kanske kan tro.

Gårdsbutiken ligger en bit från själva gården, vid Lillån som leder ut i Alstasjön.

Gårdsbutiken ligger en bit från själva gården, vid Lillån som leder ut i Alstasjön.

Foto: Maria Hedenlund

Örsundsbro2018-01-09 16:00

Vid Resta gård nordväst om Örsundsbro driver Anna och Fredrik Hane ekologiskt jordbruk med inriktning på etisk djurhållning. En besöksgård där man får beundra nyfödda kultingar och lamm, hälsa på kor med svarta öron och kan smaka på mjölk från olika sorters koraser.

Det var tio år sedan de köpte gården och de kom då från it-branschen. Vana att driva företag och utan någon ryggsäck med måsten om hur ett lantbruk ska drivas.

– Vi kan företagsdrift och det går att föra över på lantbruk. Jag tror det är svårare att bygga fibernät, konstaterar Anna Hane med ett leende medan hon hjälper några kunder i gårdsbutiken som de öppnade för fyra år sedan.

Djurhållningen på gården utgår från djurens naturliga liv. Djurungarna går länge med sina mammor och mjölken delas med kalvarna. Djuren går på gräsbete och växer långsammare än konventionellt uppfödda djur, vilket ger en annan smak och kvalitet på köttet.

– Det är en helt annan uppfödning. Vi är inte optimerade på lönsamhet utan ser oss som en marknadsskapare och inspiratör för andra lantbruk. Vi tror att folk är beredda att betala för en bra djurhållning, säger Anna Hane.

Man jobbar bland annat med gamla latraser, Linderödssvin, Fjällkor och Klövsjöfår. Grisarna används som arbetskraft i växtodlingen, åkrarna bökas upp av djuren vart femte år.

Till en början var de osäkra om det skulle finnas någon marknad för produkterna som med en långsammare produktionstakt blir dyrare än i vanlig butik.

– Vi blev faktiskt lite förvånade när vi öppnade gårdsbutiken. Det funkade från början. Folk åker från Stockholm för att köpa gårdsmjölk åt sina barn och vi märker en ny hälsokategori bland kunderna, man vill ha kött från djur som äter gräs, säger Anna.

Omkring 60 tackor, 45 nötkreatur och 180 grisar finns på gården idag. Grisarna är både vanliga rosa och fläckiga Linderödssvin som är en gammal latras. Under 2018 är planen att övergå helt till Linderödssvin.

– Det stämmer med vår filosofi. Våra grisar växer långsammare och går ute året om. De är 1,5 år innan de slaktas, i köttindustrin går en gris bara sex till åtta månader, säger Evert Peper från Nederländerna som sedan ett år ansvarar för driften av farmen.

Planerna för gårdens framtid omfattar bland annat fler mjölkkor, satsning på köksväxter, en äppelodling på tillväxt, fler hönor för äggproduktion, ett eget slakteri och en egen korvfabrik och fler upplevelsearrangemang. På sikt vill man också anställa fler personer.

– Vårt mål har varit att kunna producera en hel måltid på gården. Som företagare måste vi skapa en marknad för mathantverk. Det går inte att hålla på som vi gör idag, för djuren, miljön och hälsans skull, säger Anna Hane.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om