Hon var på ett studiebesök på ett mejeri i Tierp 2008.
– Det sa klick. Jag fick genom ett fönster se en ph-meter och ett mätglas, och jag som jobbat på laboratorium på Ultuna med bakterier och mögelsvampar visste plötsligt varför. Så jag ringde hem till min man och sa att vi ska börja göra ost, och han fattade ingenting, säger Marih Jonsson som driver Skogsbackens ost med sin man Ramon på heltid sedan 2011.
Sedan 2012 har de varit med på Mickelsmässmarknaden och åker också runt till andra marknader, och säljer även ost till restauranger och butiker.
Vad är speciellt med just Mickelsmäss?
– Det är lokalt, vi bor bara åtta kilometer ifrån. Vi känner många, det är roligt, en happening. Vi samarbetar med vissa lokala producenter och träffar otroligt mycket folk, säger Marih.
Skogsbackens ost har omkring tio ostsorter, plus salladsost och eldost.
– Eldost är som en svensk typ av halloumi, men vi får inte använda det namnet. Vi står och våfflar eldosten och ger bort smakprov. Mat som går att äta på plats är förbehållet Lions, men vi sponsrar även med eldosten till klämmor och eldostburgare, för de som inte vill äta kött.
Vilken sorts ost brukar vara populärast?
– De källarlagrade är populära, och blåmögelosten som vi vunnit pris för. Och så eldosten.
Under Mickelsmäss räknar de med att sälja mellan 30 och 40 kilo ost. Osten som tillverkas hemma hos Marih och Ramon Jonsson mognadslagras i en källare med 12 grader, och flyttas sedan till en annan del med fyra grader i temperatur. Garaget är ombyggt till mejeri.
– Ramon vänder och borstar osten i källaren i tolv grader, det är hans gym, säger Marih.
Marih Jonsson är också aktiv i Lions, och jobbar med andra saker än ostförsäljning på Mickelsmäss.
– Jag har tagit hjälp av en god vän som står och säljer med Ramon, jag själv springer runt och jobbar i matgruppen, med klämmorna och hamburgarna. Sedan får jag ju bytas av vid osten förstås.
Ansvarig för att ha koll på knallarna på hela marknaden på söndagen är Marita Hayjlen från Lion ladies.
– Vi har omkring 250 knallar, det är ett litet tapp i år. Marknaden krockar med Kopparbergs marknad och marknaden i Sala. Men det är ganska många nya som kommer, särskilt hantverkare, det är jätteroligt, säger hon.
Mickelsmäss marknad Örsundsbro började 1976 och närmar sig alltså 50-årsjubileum.