Länsstyrelsen har hittat föroreningar på flera platser där det förr har bedrivits handelsträdgårdar. Bostadsområdet i Örsundsbro är ett exempel. Ansvarsfrågan ska nu utredas av Enköings kommun.
En fråga är vem som har ansvaret ifall bostaden som är byggd på ett förorenat område, sjunker i värde. Kan man som fastighetsägare kräva ersättning från den som sålde marken?
– Ansvarsfrågan är komplex. Som vanligt inom juridiken så beror det på. Man måste gå nära in på varje fall för att kunna ge ett svar, säger Joel Samuelsson, professor i civilrätt vid Uppsala universitet.
Man bör resonera kring om det är ett dolt fel eller om föroreningarna i marken är något som köparen borde ha märkt. Om man till exempel vet att det har varit en bensinmack på tomten tidigare så är undersökningsplikten större hos köparen jämfört med om man inte kan förväntas veta vad som har försiggått på platsen.
– Undersökningsplikten gäller hela fastigheten, inte enbart huset eller byggnader som står på marken.
Att man har ansvaret att undersöka grundligt som köpare, är för att man ska veta vad man faktiskt köper och för att det inte ska ge upphov till tvister vid fastighetsköp. Det är därför lagen är skriven som den är.
– Ett tips är att reklamera så snart det är möjligt om det är så att man upptäcker ett eventuellt fel.
En fråga är vem som är skyldig att avhjälpa en föroreningsskada.
– Det är i allmänhet verksamhetsutövaren, men finns ingen sådan kan det vara fastighetsägaren. Är fastighetsägaren en privatperson svarar man dock bara för avhjälpande om man kände till skadan vid köpet, förklarar Joel Samuelsson.
En annan fråga är om man som fastighetsägare kan få skadestånd till exempel för en värdeminskning på grund av föroreningar.
– Det är möjligt och det är då vanligen verksamhetsutövaren som ansvarar.
Ytterligare en fråga är om en köpare av en förorenad fastighet kan vända sig till sin säljare för att få ersättning för värdeminskning eller utgifter som föroreningen orsakat.
– Det beror först och främst på om föroreningen är att se som ett fel i lagens mening. Avgörande är om fastigheten avvikit från vad köparen haft fog att förutsätta. Utgångspunkten är då att köparen har en långtgående undersökningsplikt. Men det är omständigheterna i det enskilda fallet som blir avgörande.
– Var det till exempel så att felet var synbart och att man borde förstått att det fanns fel i fastigheten, då blir man som köpare ansvarig. Fanns det lukt eller något synbart som visade att det har varit en verksamhet där? Vad har säljaren sagt? Sånt påverkar.