– Det funkar oförskämt bra, säger Therese när EP besöker klassrummet för ettornas röda grupp.
– Det funkar mittemellan, tycker barnen och förtydligar att de hellre vill att fröken ska vara på plats i skolan.
Att undervisa via Teams har skolans pedagoger gjort vid ett par tillfällen tidigare under pandemin, men då i lite högre årskurser. Så när Therese Lindblom i början på förra veckan började känna av lättare symptom kom tanken på Teams-undervisning snabbt upp.
– Vi hade inte tränat på digital undervisning men vi har ju övat på hur man ska tänka och bete sig i klassrummet. Förväntningarna är desamma antingen jag är på plats eller inte, säger hon.
Utan en extra vuxen medhjälpare i klassrummet hade det dock inte gått, menar hon. På måndagen när EP är på besök är det den pensionerade läraren Siv Eklund, som brukar vikariera på skolan, som är Thereses armar, ben och ögon på plats. Hon hjälper till med det praktiska men det är Therese som styr lektionen.
Under mattelektionen ska barnen exempelvis träna på att använda tallinjen. Från skärmen förklarar Therese hur de ska tänka, om de ska hoppa åt höger eller vänster beroende på om de ska addera eller subtrahera. Samtidigt visar Siv fysiskt på den tallinje som Therese lagt upp på skärmen.
Barnen har haft några dagar på sig att vänja sig och verkar fullt införstådda med hur det ska göra. Vill de visa fröken något ställer de sig vant framför den så kallade konferenskameran som fångar klassrummet åt Therese med så stor vidvinkel som möjligt.
– Barnen är jätteduktiga trots att de är så unga. Grunden till att det funkar så bra är ju den relation som jag tidigare byggt upp med eleverna. För barnen är detta alternativet bättre än att de ska behöva lära känna en ny vikarie.
– Och tack vare fantastiska kollegor får jag möjlighet att vara en del av undervisningen trots att jag inte kan vara på plats, säger hon.
Rektor John Danielsson tycker att detta nya grepp är spännande men betonar att förutsättningen förstås är att läraren känner sig pigg nog att undervisa.
– Och sen kräver det lite mod att våga ta steget och testa. Lärande sker på så många andra platser än i skolan och detta är ett sätt som pandemin fått oss att testa.
– Vi har gjort dygd av nödvändighet kan man säga. Och det har fungerat mycket bättre än vi hoppats på, säger John Danielsson.