Örsundsbroskolan ska byggas ut och få utökade lokaler. Skolan planeras vara klar år 2027 och då kunna ta emot 760 elever. På måndagen vid 13-tiden var det jubel på skolgården när första spadtagen togs. En markering att nu är det äntligen dags att bygga.
– Byggprocessen har ju blivit framflyttad, men nu är det på gång, sa en glad Kristina Eriksson (KD), ordförande i Upplevelsenämnden, som var en av de medverkande vid första spadtaget.
Hon säger att skolan ska bli en mötesplats som kan nyttjas även av föreningslivet, både kvällstid och helger. Ge bättre förutsättningar för kulturskolan och ett bibliotek med utökade öppettider.
– Vi vet att det finns en efterfrågan på möteslokaler i föreningslivet. När det gäller biblioteket kommer vi att nå ut till fler låntagare. Biblioteket är ju skolans hjärta och man kan skaffa ett sånt lånekort att man kommer in även kvällstid.
De nya lokalerna ska även rymma en lägerstad med 200 bäddplatser.
– När man anordnar turneringar ska man kunna sova här. Man kommer också att kunna nyttja köket för luncher, säger Kristina Eriksson.
Efter korta tal av bland annat Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande, Krister Larsson (M), ordförande i Tekniska nämnden och Magnus Johansson (M) ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, var det äntligen dags att ta tag i spadarna och symboliskt skrida till verket och börja gräva. Ett stort antal elever var närvarande och hejade på.
Maud Bergstrand jobbar på Örsundsbroskolan som skoladministratör. Hon gick själv här årskurs 1-6 och sedan 1995 har skolan varit hennes arbetsplats. Nu har hon inte långt kvar till pensionen. Det är med lite blandade känslor hon närvarar vid dagens festlighet.
– Vi har inte fått se så mycket av ritningarna, mest där vi ska sitta, säger hon.
Hon är övertygad om att det kommer att bli fint med den nya skolan, men ser också med viss oro på hur det kommer att påverka trafiken.
– Jag är lite orolig för trafiken på Ängsvägen. Jag är rädd att det kommer att bli stockning där när föräldrar ska hämta barn från förskola och fritids. Men vi får hoppas att det blir bra, säger hon.
Andreas Sörensen, lärare i tyska och engelska på högstadiet, lyckades närvara vid spadtagen mellan två lektioner.
Vad tänker du om den blivande skolan?
– Det är på tiden att det byggs nytt.
Vad med den nya byggnaden ser du mest fram emot?
– En fungerande ventilation.