Den lilla landsortsbiografen Gamla Bion i Örsundsbro som har byggts om åtta gånger har en lång historia bakom sig. Innan den återinvigdes 1992 efter en renovering av byggnaden, hade den stått och förfallit och var nära att bli ett rivningsarbete.
Men idag står den stadigt, med en förening som ständigt jobbar för dess fortlevnad. Ordförande Göran Ulväng och styrelsemedlem Eva Eldh är båda med i föreningen som bildades redan 1987. De brinner för biografen.
– Jag bor i närheten av denna fantastiska byggnad och har sett hur den väckts till liv igen. Sen tycker jag film är himla kul, säger hon.
Görans engagemang kommer från ett intresse för både byggnader och film.
– Det är en kombination av att jag forskar på byggnader och att jag har ett filmintresse.
Efter invigning 1992 försökte föreningen att visa filmer från 30- och 40-talet. Men det gick inte hem.
– Det som däremot drar folk är moderna storfilmer, som man kanske missat att se på de större och kommersiella biograferna.
Utbudet av filmer som visas under sommaren väljs ut efter en process. Eva Eldh samlar ihop ett gäng filmtitlar och presenterar dem för föreningen.
– Sedan sitter vi och har en förhandlingsrunda tills alla är helt slut, säger Göran och båda skrattar.
– Vi försöker ha filmer från många länder och som håller en hög kvalité, säger Eva Eldh.
Nyligen fick styrelsen en ny medlem som väckte frågan om att börja visa barn-och ungdomsfilmer på bion.
– Hon kom som ett vitamintillskott, säger Eva Eldh.
Under sommaren har de märkt av ett högre besökstryck och fler gäster från yngre generationer. Att de yngre hittat till bion är en viktig aspekt i att få både byggnad och verksamhet att leva vidare.
– Vi har ett samarbete med Örsundsbroskolan där vi brukar visa filmer för eleverna. Förhoppningen är att de ska fortsätta att gå på barn- och ungdomsfilmerna, säger Göran.
I snitt kommer nu cirka 50 till 60 biogäster varje visning. Det har hänt att det varit fullsatt i salongen.
– Då har det varit 100 personer här, säger Göran.
Den digitala filmvisningstekniken med projektor och duk har tagit sig in till Gamla Bion. Men de har fortfarande kvar den traditionella pausen i mitten av filmen. Eftersom de endast har en projektor måste de byta filmrulle.
– Pausen är jätteviktig för oss. Då kan man gå ut och fika och prata med varandra. Det är en social träffpunkt, säger Eva Eldh.