En smakbit av Damaskus

Den som vill smaka på miljonstaden Damaskus kan sedan i somras bege sig till Örsundsbro.

Pistagenötter. Ofta görs baklava med en fyllning av pistagenötter, men det finns också sorter som fylls med cashewnötter.

Pistagenötter. Ofta görs baklava med en fyllning av pistagenötter, men det finns också sorter som fylls med cashewnötter.

Foto: Maria Hall

Örsundsbro2017-11-19 09:00

Rachid Alhajeh är journalist, författare och tolk från Uppsala. Men han är också från Syriens huvudstad Damaskus och där görs enligt honom arabvärldens godaste baklava.

För Rachid Alhajeh är det en ny erfarenhet att äga företag. Hittills har affärerna gått lite trögt och han säger att de måste marknadsföra sig bättre för att nå ut med sin produkt.

– Det här är nytt för mig och det kräver mycket jobb. Folk har ännu inte vant sig vid Damaskusbaklavan, men i arabvärlden anses den vara den bästa, säger han.

Familjeföretaget heter Pistage, ligger sedan i juni i en oansenlig vit byggnad i centrala Örsundsbro och levererar baklava till städer i hela Mälardalen. Rachid Alhajeh hoppas att fler ska upptäcka den söta lilla nötbakelsen.

– Jag, min fru och min dotter vill så gärna visa upp matkulturen från Damaskus, och speciellt bakelserna, säger han och berättar med stolthet i rösten att han äter baklava dagligen efter varje måltid. Till och med efter frukost.

Bageriet ägs av Rachid Alhajeh, men det är bagaren ­Abdallah Kalthoum som bakar godsakerna.

– Det är mitt yrke sedan 15 år och jag älskar mitt jobb. Så när jag kom till Sverige kände jag att jag måste fortsätta med det, säger Abdallah Kalthoum, som bara varit i landet i ett och ett halvt år.

Innan han kom till Sverige arbetade han på företag som gjorde fin och lyxig baklava. En syrisk baklava ska ha så tunn deg som möjligt och vara fylld med mycket ­nötter. Den är också sockersnål och därför olik den turkiska, som är den baklava som de flesta smakat enligt bagaren.

Av bakverket baklava finns det flera olika sorter och alla som kan bakverket har olika smak och favoriter. Bland annat finns sorter som ’’esh el bulbol’’ (fågelbo), ”mabroume” (vriden), ’’warbat’’ (turkisk sick-sack) och ”ballorieh” (glas). I Sverige kallas dock vanligtvis alla sorter för endast baklava.

Gemensamt för alla varianter av syrisk baklava är att de är fyllda med hela nötter, till skillnad från den turkiska som ofta fylls med malda nötter. Den syriska serveras också traditionellt i mindre bitar än den turkiska, och innehåller en typ av animaliskt fett i stället för smör.

– Det är två olika bakverk, men eftersom Turkiet var ett större land tror många att det är samma sak, säger Abdallah Kalthoum.

Fakta

Pistage

Startades: 2017.

Ägare: Rachid Alhajeh.

Plats: Familjeföretag med bageri i centrala Örsundsbro.

Gör: Bakar och levererar baklava till flera städer i Mälar­dalen, bland annat ­Västerås och Uppsala.

Om baklava: Baklava är ett bakverk med ursprung från Mellanöstern. Görs med en deg som sätts runt en fyllning av nötter. Ofta görs baklavan med pistagenötter, men man kan också använda cashewnötter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!