Redan 2017/2018 när Enköpings kommun ansökte om hjälp med finansieringen hade boende i området efterfrågat GC-vägen länge.
Väg 569 är en smal landsväg utan vägren där fotgängare och cyklister upplever stor osäkerhet när de tar sig fram.
Därför blev många glada 2018 när Region Uppsala valde vägsträckan som ett av tre prioriterade så kallade 40/60-projekt. Finansieringsformen 40/60 innebär att Region Uppsala och berörd kommun delar på kostnaden för att anlägga en gång- och cykelväg längs en statlig väg. Eftersom GC-vägen i första hand bedöms ha en lokal funktion är det kommunen som ska stå för 60 procent av kostnaden och Regionen står för 40.
Då, 2018, uppskattades kostnaden för en gång- och cykelväg de 2,3 kilometrarna från samhället till Alstabadet 7,6 miljoner kronor. Det innebar att Enköpings kommun skulle betala 4,5 miljoner kronor och Region Uppsala 3,1 miljoner.
Därefter har det stått still i planeringen och nu har kostnaden stigit betydligt. I en nyligen genomförd studie, där också Trafikverket deltog, visade det sig att det nu kan kosta 50 miljoner att bygga den aktuella gång- och cykelvägen. I utredningen påpekas dock att det handlar om en grov kostnadskalkyl.
Region Uppsala har dock avsatt medel i sin nuvarande länsplan och väntar nu på att Enköpings kommun ska gå med på att stå för 60 procent av kostnaden, alltså 30 miljoner kronor.
Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande, säger att kommunen har GC-vägen på sin önskelista men att man ännu inte tagit ställning till några pengar.
– Det är en smal och trafikfarlig väg som behöver åtgärdas men än är inga beslut fattade, säger han.
Hans partikollega Krister Larsson, ordförande i tekniska nämnden, har inte tidigare hört talas om att kostnaden skulle ha sprungit i väg så kraftigt.
– Det är ju väldigt, väldigt mycket pengar för en förhållandevis kort sträcka, säger han.
Han har själv varit med och diskuterat liknande projekt i Region Uppsala.
– Exempelvis planeras en gång- och cykelväg mellan Litslena och Örsundsbro för 50 miljoner. Det är ju ändå nästan två mil.
Även om kostnadsberäkningen ännu bara är preliminär menar han att utredningen som ligger bakom måste granskas ordentligt.
– Det borde kunna gå att få en trafiksäker lösning till en billigare penning. 30 miljoner – det är nog tveksamt om de pengarna finns, säger Krister Larsson.