Flera rapporter om varg i området kring Örsundsbro och Säva gör att Carlolof och Rosemari Port tar in sina får på nätterna.
– Lite oro känner man, vi vill intet hitta fem rivna tackor i hagen på morgonen, säger Carlolof Port.
De har en liten fårbesättning sedan många år. Mest för att hålla markerna öppna, fåren är bra på att beta sly. Nu finns sex får och en bagge på gården i Gryta Husby norr om Örsundsbro.
När de såg inläggen på Facebook om observationer på vad som kunde vara varg vid Gryta kyrka beslöt de att ta in sina får.
– Vi får även rapport från länsstyrelsen om indikationer på rovdjur i närområdet. Då tog vi in alla fåren, de får vara inne på nätterna men ute på dagen, säger Carlolof Port.
När han lockar på fåren med en bunke foder kommer de snabbt springande genom hagen. De är runda om magen, det är bara några veckor kvar till lamningen.
– Nu får de gå inne på nätterna till lamningen är klar. Sen får de vara inne tills det går att släppa dem på bete, säger Carlolof Port.
För några år sedan drabbade de av lodjursangrepp. Fåren gick i en hage en bit från gården men de hade rivit ner staketet i panik och flytt hem till gården med lodjuret efter. En tacka angreps, hon levde när de hittade henne men fick avlivas.
– Vi fick ersättning för tackan från länsstyrelsen, med det hade ingen betydelse. Det var lidandet som var värst, fåret hade kämpat emot, säger Carlolof Port.
Att vargen har sin plats i den svenska faunan tycker han är naturligt, men stammen kan begränsas.
– Det behöver inte vara så många. Tamdjursbesättningarna ska inte behöva lida hur mycket som helst.