Strömavbrottet den 27 december 1983 började i ställverket i Hamra. Det är det största elavbrottet som hittills har drabbat Sverige. Sju miljoner människor blev utan el.
Det verkar faktiskt som att det inträffar något liknande vart 20:e år. Den 21 september 2003 drabbades en halv miljon invånare av ett stort strömavbrott, som började i ställverket i Horred i Västergötland.
Bakomliggande orsak till felet 2003 var att kärnkraftverket Oskarshamn 3 gick ner. För att kompensera det hastiga bortfallet av elproduktion i södra Sverige ökades produktionen i norra Sverige. Liksom i fallet med Hamra 20 år tidigare ökade belastningen på en så kallad frånskiljare, som vid kontakt med en kontaktledning blev överhettad och föll till marken. Strömmen från nedfallna frånskiljaren gick som en blixt, en ljusbåge, genom luften till kontaktledningen.
Precis som 20 år tidigare i Hamra startade felet i Horred en kedja i elsystemet där ledning efter ledning kopplades bort. Flera kärnkraftverk kopplades ifrån. En halv miljon invånare drabbades av strömavbrottet 2003.
I båda fallen handlade det ursprungligen om mindre fel, men efter kedjeeffekter slogs stora delar av elnätet ut.
Kan det som hände i Hamra och Horred hända idag också?
– Ja, det kan absolut hända. Vi dimensionerar nätet för att klara alla enskilda fel som vi tror kan uppkomma, men om felen blir fler eller större än det vi har lagt in för att dimensionera nätet uppkommer förstås en störning på systemet, förklarar Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.
– Det vi har lärt oss av 1983 och även 2003 är att frånskiljare är en känslig komponent. Vi har jobbat för att säkra frånskiljarna, men också att se till att de är utförda på ett helt annat sätt.Vi har minskat ner frånskiljare och integrerat dem i en annan apparat. De nya frånskiljarna som vi sätter in är inte lika känsliga, berättar Erik Ek.
– Sedan är det förstås superviktigt att titta på underhållet. Det är A och O för att inte plötsliga fel ska inträffa. Det är bättre att åtgärda saker innan felen inträffar.
En annan säkerhetsåtgärd som har genomförts på Svenska kraftnäts ställverk efter Hamra är att se till att viktiga delar inte sitter för nära varandra. Avstånden mellan komponenterna i ställverken har gjorts större.
– Det gör att vi kan få ner riskerna. Men händelser kan alltid inträffa, tillstår Erik Ek.
Elnätet håller på och byggas ut och det kommer att märkas i Hamra. EP har tidigare rapporterat om byggplanerna för en ny 70 kilometer lång kraftledning från Munga utanför Västerås till Hamra. Rörelsen Gräv ner i Fjärdhundrabygden protesterar mot att den nya ledningen ska bli en luftledning.
Byggstarten är planerad till 2026 och Svenska kraftnäts mål är att den ska vara klar 2028. Den nya ledningen ska ge högre elkapacitet i både Västerås och Enköping
Ytterligare en ny kraftledning planeras mellan Hamra och Överby i Sollentuna. Den kommer att bli 50 kilometer lång och ersätta dagens 220 kV-ledning genom området. I det fallet är byggstarten planerad till 2026 eller 2027 och färdigställandet till 2029 eller 2030.
De tidigare arbetarbostäderna vid stationen i Hamra ska rivas eftersom marken som bostäderna står på behövs till de framtida utbyggnaderna av elnätet.