Deras 140-åriga förening är unik i landet

Snart firar Gryta kyrkliga syförening 140 år, det gör föreningen unik i Sverige.

Gryta kyrkliga syförening firar 140 år 21 augusti 2021. Medlemmarna förbereder firandet som hålls i kyrkstugan i Örsundsbro. Från vänster Margareta Kallén,  Agneta Fredriksson, Carita Gustavsson, Ann-Marie Ulväng, Siri Johansson, Elsvieg Andersson, Elisabeth Kjellén, Maj-Britt Grass Karlsson, Birgitta Fredriksson, Nadja Nygård och Kerstin Nilsson.

Gryta kyrkliga syförening firar 140 år 21 augusti 2021. Medlemmarna förbereder firandet som hålls i kyrkstugan i Örsundsbro. Från vänster Margareta Kallén, Agneta Fredriksson, Carita Gustavsson, Ann-Marie Ulväng, Siri Johansson, Elsvieg Andersson, Elisabeth Kjellén, Maj-Britt Grass Karlsson, Birgitta Fredriksson, Nadja Nygård och Kerstin Nilsson.

Foto: Maria Hedenlund

Örsundsbro2021-08-06 12:00

I 140 år har medlemmarna i Gryta kyrkliga syförening handarbetat, bakat, hållit auktioner och lotterier, för att bidra till välgörenhet och för en livfull församling.

Det gör föreningen unik, ingen annan syförening i landet har lyckts nå den aktningsvärda åldern.

– Vi var äldst i landet när vi firade 130 år för tio år sedan, så det lär vi ju fortfarande vara, konstaterar Elisabeth Kjellén, ordförande för föreningen sedan 1999.

Det var lite uppsluppen stämning vid NTO-gården utanför Örsundsbro där ett tiotal av föreningens medlemmar samlats för möte på tisdagen.

Planering inför det stundande jubileumsfirandet stod på schemat och pressen var på plats, både Enköpings-Posten och Allas veckotidning.

undefined
Gryta kyrkliga syförening är äldst i Sverige med sina 140 år och det uppmärksammas givetvis av pressen. Ordförande Elisabeth Kjellén fotas av veckotidningen Allas fotograf Peter Cohn.

Lördagen den 21 augusti hålls 140-årsfirandet i kyrkstugan i Örsundsbro. Det planeras utställning med bilder, försäljning av alster, det blir lotteri, andakt, kaffeservering och givetvis mycket trivsel och umgänge.

Firandet hålls utomhus då pandemin ännu styr över vardagen men det hejdar inte entusiasmen hos medlemmarna.

– Vi ska ha försäljning av bröd. Vem bakar vad? undrar Elisabeth Kjellén och antecknar flitigt på en lista.

Biskvier, kolakakor, veganska drömmar, bullar och mycket annat räknas upp.

– Och mördegskakor med glasyr på, det är gott det! konstaterar någon.

Men syföreningen är mer än handarbete och kakor. Den har haft en viktig roll för gemenskapen på bygden och för kyrkans verksamhet.

– Det är ett socialt umgänge, vi läser, handarbetar och sjunger och en präst brukar vara med och hålla en andakt. Det har varit svårt att träffas under pandemin men här på NTO-gården har vi gott om utrymme, säger Elisabeth Kjellén.

– Syföreningen är ett viktigt ben i församlingslivet. Historiskt har de stått för diakoni, mission och de har samlat in mycket pengar. Det är församlings- och kvinnohistoria, säger Nadja Nygård komminister i Lagunda församling.

undefined
”Syföreningarna står för mycket kvinnohistoria och de är ett viktigt ben i församlingslivet” säger komminister Nadja Nygård och studerar en av de stickade filtarna tillsammans med Elisabeth Kjellén, ordförande i föreningen.

Gryta kyrkliga syförening bildades i mars 1881. Det syddes kläder och lakan, stickades vantar och strumpor, broderades dukar och knöts ryamattor. Auktioner hölls där hantverken såldes och behållningen gick till välgörande ändamål.

Listan över det som föreningen bidragit med till Svenska kyrkan genom åren är imponerande, från kollekthåvar och altardukar till barnfester och pengar till läkarmissionen.

Nu börjar medelåldern bli hög bland medlemmarna, men kanske finns det ute i bygden yngre förmågor som vill hjälpa till och driva en historisk syförening vidare?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!